Reza Zarrab iddianamesinde ismi geçen gazeteciler

Reza Zarrab iddianamesinde ismi geçen gazeteciler
Güncelleme:

152 sayfalık iddianamede Zarrab ile bazı gazetecilerin de adlarının geçtiği, Zarrab'ın hakkında çıkan bazı haberleri eski Bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış'ın da yardımıyla nasıl engellediği yer aldı.

ABD'li savcı Preet Bharara'nın Reza Zarrab iddianamesinde bazı gazetecilerin de adının geçmesi dikkat çekti.

A Haber programında Ergün Diler ile Bekir Hazar'a verdiği röportajın aleyhinde delil olarak kullanıldığı iddianamede, Zarrab'ın başka gazeteciler ile olan münasebetleri de geniş yer buldu.

İddianamede, Reza Zarrab'ın 2003'ten bu yana 10 farklı şirkete aktardığı ve Rusya'ya taşınan paralarla ilgili bir soruşturmada, soruşturmayı yürüten polis müdürü Orhan İnce'nin, İçişleri bakanı Muammer Güler tarafından görevden alındığı ve başka bir yere sürüldüğü, bunun üzerine Orhan İnce'nin para trafiği ile ilgili belgeleri Yeni Şafak ve Bugün Gazetelerine sızdırdığı anlatıldı.

YENİ ŞAFAK'TA HABERİN ÇIKMASI BÖYLE ENGELLENDİ

Söz konusu belgelerin Yeni Şafak'ta yayınlanmasının Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış tarafından engellendiği, Bugün Gazetesi'nin de aynı kişiler tarafından ikna edilerek belgelerin yayınlanmasının önüne geçildiği iddia edildi.

Yeni Şafak'tan konuyla ilgili olarak Reza Zarrab ile görüşen kişi ise muhabir Yakup Kocaman idi. Yeni Şafak muhabiri Kocaman da, baskılar üzerine haberini Yeni Şafak'ta yayınlatamamıştı.

AKIN İPEK İLE DE TEMASA GEÇMİŞLER

İddianameye göre, belgeler Orhan İnce tarafından Bugün muhabiri Kamil Maman'a ulaştırılmıştı. Bunun üzerine Muammer Güler, gazetenin yöneticileri Fatih Karaca ve Erhan Başyurt ile görüşmüş, Zafer Çağlayan da gazetenin sahibi Akın İpek ile temasa geçmiş, Egemen Bağış adına da Hüseyin Çelik, Adem Yavuz Arslan ile konu hakkında iletişime geçmişti.

İddianameye göre bütün bu görüşme trafikleri sonrası haberin Bugün Gazetesi'nde de yayınlanması engellenmişti.

KAMİL ELİBOL DEĞİL KAMİL MAMAN!

Daha sonra ise iddianemde söz konusunu gazetecinin Kamil Elibol değil, yine Bugün muhabiri olarak Kamil Maman olduğu, Reza Zarrab'ın isim benzerliğinden ötürü muhabiri Kamil Elibol zannettiği anlatılıyor. İddianamede ayrıca Nuri Elibol ile Muammer Güler arasında konuyla ilgili geçen bir görüşmeden de söz ediliyor.



Reza Zarrab iddianamesinde ismi geçen gazeteciler - Resim : 1
HABER NEYLE İLGİLİYDİ?

Suç örgütü lideri olarak Zarrab’ın adının geçtiği soruşturmada, vergi müfettişlerinin 2003 - 2011 yıllarında Rusya’ya nakit para kaçakçılığı yapmak üzere kullanılan Türkiye’deki 10 paravan firmaya yönelik denetlemelerine yönelik dosyalar da yer alıyor. Bu denetleme sonrasında tedirginliğe kapılan Reza Zarraf’ın para transfer sistemini değiştirerek, paravan firmaları Çin’e taşıdığı ve nakit akış trafiğini de İran’a çevirdiği iddia edildi. Bu dosyada ayrıca, Emniyet Müdürü Orhan İnce’nin eski örgüt üyesi Adem Gelgeç’ten Reza Zarraf liderliğindeki örgütün yurtdışına paravan firmalar üzerinden usulsüz olarak 6 milyar dolar çıkardığını öğrenmesi üzerine Azeri işadamının işlemlerinin incelenmesi için ihbarda bulunduğu iddia ediliyor. Emniyet Müdürü Orhan İnce’nin tayin edilmesi konusunu ise İçişleri Bakanı’nın oğlu Barış Güler’in takip ettiği belirtiliyor. 

ROTAHABER