Ricciardone'den şok çıkış; Hürriyet sözlerimi çarpıttı

Ricciardone'den şok çıkış; Hürriyet sözlerimi çarpıttı
Güncelleme:

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, Hürriyet'in \"Ricciardone: Yurtta stres, cihanda stres\" başlıklı haberinin doğruluktan çok uzak olduğunu söyledi. Ricciardone, sözlerinin tamamen çarpıtıldığını ve farklı anlamda yansıtıldığını be

Hürriyet'ten Tolga Tanış, Ricciardone'nin Washington'daki Türk Büyükelçiliği'nde yaptığı konuşmada ABD ve Türkiye arasında son dönem yaşanan farklılıklara değindiğini ve Ricciardone'nin durumu tarif etmek için Atatürk'ün ünlü sözüne atıfla, "Yurtta stres cihanda stres" dediğini yazmıştı.

Sabah'tan Mehmet Solmaz'ın haberine göre; Ricciardone konuya şu şekilde açıklık getirdi: "Yaptığım konuşma sadece üç buçuk dakika ve videosunu izlediğinizde övgüler içeren bir konuşma olduğunu göreceksiniz. Türkiye'nin Amerikalı dostları toplantısı yapılıyor Türk Büyükelçiliğinde ve ben Türk büyükelçisinin yanında onların yazdığı gibi Türkleri kıracak sözler söyüyorum. Bu mümkün mü sizce?"

Türk Amerikan ilişkilerinin karşılaşılan zorluklarla hiç olmadığı kadar daha güçlü bir altyapıya kavuştuğunu söyleyen Ricciardone Hürriyet'in çarpıtması hakkında şu sözleri söyledi: "Türkiye'nin ekseninin kaydığını söyleyenler için ben şöyle diyorum. Atatürk 'Yurtta sulh, cihanda sulh" dedi ve ben 36 yıldır bu coğrafyada olan biri olarak Demirel'den, Ecevit'e, Özal'dan Erdoğan'a, hepsinin dilinden bu sözleri duydum. Atatürk zamanında yurtta stres, cihanda stres vardı, ve şimdi de aynı şey var ve bu dünyanın her yerinde aynı. Benim o gün söylediklerim bundan ibaretti."

Sözlerinin farklı şekilde okuyuculara sunulmasının kendisini üzdüğünü belirten Ricciardone, orada ki konuklara şuan ki Türk yönetiminin de eskilerde ki gibi bölgesel istikrar ve barışı arzuladıklarını anlatmak istediğini belirtti. "Dediklerim bundan ibaretti, fakat bu bahsi geçen yazıya baktığınız da ise tamamen farklı bir şeyle karşılaşıyorsunuz."

"Suriye ikili ilişkileri zehirlemedi"

Ricciardone Tolga Tanış'ın kendisine Suriye krizinin ABD ve Türkiye ilişkilerini zehirleyip zehirlemediğine dair bir soru sorduğunu ve kendisinin de bu teze kesinlikle katılmadığını dile getirdiğini söyledi: "Kesinlikle gerçekle bağdaşmayan bir tez. "

Eski Büyükelçi, geçmişte olduğu gibi, şimdi ki Türkiye'de bölgesel istikrar ve barış için çalıştığını anlattığını ve iki müttefik devletin büyükleri bölgesel sorunları birlikte çözeceklerini düşündüğünü belirtti.

Türkiye'nin ABD'nin öncülüğünü ettiği IŞİD-karşıtı koalisyondan isteklerinin, Amerika tarafından neden isteksiz bir tavırla karşılandığı sorulduğunda, Ricciardone, Amerikalıların Türkler gibi savaş ve karmaşık askeri operasyonlara karşı olduğunu söyledi. "Yapılan zulumlere karşı bir şey yapılacak kesin bir çözüm olsa, Amerikalılar hükümete tam destek verirler. Fakat şu an, izlenilecek yol tam belli değil."

Brisbane'de Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başkan Barack Obama'nın bu konuları detaylı konuşma fırsatı bulduğunu söyleyen Ricciardone, Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye ziyaretinde de bu konuların konuşulup bir yol çizilebileceğini söyledi.