RTÜK'te kavga büyüyor. Şimdi de kayıt skandalı !

RTÜK'te kavga büyüyor. Şimdi de kayıt skandalı !
Güncelleme:

RTÜK'te TRT'nin Köşk seçimlerinde adaylara eşit süre vermediğine ilişkin tartışma büyüyor. TRT'nin \"uydu düştü yayınları net izleyemiyoruz\" savunması bardağı taşıran damla oldu :

"UYDU LİNKİ DÜŞTÜ KAYDEDEMEDİK"

Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok'un haberine göre Başbakan Tayyip Erdoğan’ın adaylığının açıklandığı yayın ile bir mitinge ilişkin yayın sürelerini talep eden RTÜK üyelerine, programların RTÜK’ün kayıt sistemi tarafından kaydedilmediği yanıtı verildi. İlgili daire başkanı ise “TRT’nin uydu linki düştü o yüzden kaydedemedik” savunmasını yaptı.

TRT’nin cumhurbaşkanı adaylarına ayırdığı süreyle ilgili tartışmalar alevleniyor. CHP genel başkan yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba ile Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdikleri yasa teklifiyle yurttaşın cebinden TRT vergilerinin kesilmesini istedi.

Bugüne kadar yaşanan onca tartışmaya karşın TRT ile ilgili yalnızca bir rapor hazırlanan RTÜK’te de, muhalif üyelerin itirazları sonucu, geçtiğimiz hafta 3 kanalı TRT Türk, TRT Avaz ve TRT 6 ile ilgili ihlal raporları hazırlandı. Bu raporlar AKP’li üyelerin oylarıyla aklandı. Ancak raporlarla ilgili son kararı YSK verecek. “Kamu yayıncısı TRT, 76 milyonun vergisiyle ayakta kalan bir kuruluş, dolayısıyla daha ilkeli adaletli yayın yapmalı” diyen RTÜK Üyesi Süleyman Demirkan, TRT Türk ve TRT Haber kanallarının, Erdoğan’ın tüm mitinglerini dakika dakika ekrana taşıdığını, buna karşın diğer adaylara çok daha düşük süreler tanındığını ifade etti.

SKANDAL SAVUNMA: LİNK DÜŞTÜ KAYIT YOK!

TRT’nin yayınları konusunda duyarsız davranan RTÜK’te skandal bir gelişme yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığının açıklandığı gün TRT’nin Erdoğan’a ayırdığı süre ile diğer adaylara ayrılan süreyi karşılaştırmak isteyen üyeler, TRT ile ilgili yayın bilgilerini istedi. Ancak İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, tüm televizyon yayınlarını kayıt altına alan RTÜK’ün Skaas sisteminin, TRT’nin tam o anki yayınını kaydetmediği bilgisini verdi. Daire ayrıca yine Erdoğan’ın bir mitingiyle ilgili yayının da kaydedilemediğini açıkladı. Bunun üzerine başlatın soruşturmada Kurul’a bilgi veren İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Mahmut Kalkan, talep edilen saatlerde “TRT’nin uydu linkinin düştüğünü, bu nedenle yayınların kaydedilemediğini” savundu. Yanıta tepki gösteren RTÜK Üyesi Ali Öztunç, “Yerel seçimlerde trafolara giren kedi, görevini sürdürüyor. Kedi bu defa TRT’nin uydusuna girdi. Israrlı taleplerimiz ve kamuounun baskısı üzerine başkanlık, daha önceki dilekçemizde yer alan talepleri görmezden gelemedi ve 3 kanalla ilgili raporları Üst Kurul’a sunmak zorunda kaldı. Önceki hafta, bu kanallarda ihlal olmadığı için rapor hazırlamadıklarını söyleyenler, bu hafta aynı kararlarla ilgili ihlal raporu sundular. Ancak, AKP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla TRT’ye yaptırım uygulanamadı. Son kararı ise YSK verecek. YSK’nin adil ve tarafsız davranacağına inanıyorum. TRT maalesef toplumun tüm kesimlerinin yayın organı olmaktan çıktı.”

TRT ÖLÇÜYÜ KAÇIRDI

Bir diğer Üst Kurul üyesi Esat Çıplak da TRT’nin kamu yayıncısı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “O yüzden her vatandaşımıza saygılı davranmak, onların düşünce ve fikirlerine itibar etmek durumundadır. TRT, siyasi tavırlarla gündelik siyasi değerlendirmelerle yayın yapamaz. TRT, Türkiye’de milli kimliğin korunmasını birinci vazife olarak görmeli, siyasi kimliklerin hepsine eşit yaklaşmalı. Maalesef geldiğimiz noktadı TRT bu ölçüyü kaçırdı, tek yanlı tek düşünceye yer verir hale geldi.”