RTÜK’ten ‘mekap’ cezası

RTÜK’ten ‘mekap’ cezası
Güncelleme:

RTÜK, Jiyan TV’ye yayınladığı kliplerde terör örgütü mensublarıyla özdeşleşen mekap ayakkabı kullanılması ve PKK propagandası yapılması nedeniyle gelirlerinin yüzde ikisi oranında paracezası verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türksat üzerinden yayın yapan resmi lisanslı Jiyan TV’ye “mekap” cezası kesti. Şarkı kliplerinde PKK terör örgütü mensuplarının kıyafetleriyle özdeşlenen mekap ayakkabı ve yöresel kıyafetlerin kullanılmasını “terör örgütünü övme” olarak nitelendiren RTÜK, Jiyan TV’ye gelirlerinin yüzde 2’si oranında ağır para cezası uyguladı.
Edinilen bilgilere göre RTÜK İzleme Dairesi uzmanları Jiyan TV’de yayınlanan, “Bermal, Delila, Dıbırin Aziz, Argeş-Delila, Evin-Jinda” kliplerine ilişkin hazırladığı raporda, PKK terör örgütünün propagandasının yapıldığını öne sürdü.
PKK bayrağı var
Kliplerin her birinde kamuoyunda PKK kıyafeti olarak bilinen kıyafetlerin kullandığı dile getirilen raporda, özellikle Delila adlı kadının internet ortamında eli silahlı PKK bayrakları üzerinde çektirdiği görüntülerinin bulunduğu dile getirildi.
Raporda, “internet ortamında yapılan kısa bir araştırmada gerilla olarak tanımlanan Delila isimle kadının Kürtlerin ‘Sezen Aksu’su olarak bilinen bir PKK’lı olduğu ve hayatta olmadığı öğrenilmiştir” denildi.
Üst Kurul, uzman raporları doğrultusunda bu klipleri masaya yatırdı. CHP ve HDP kontenjanından gelen üyeler geçmişte Kürtçe kaset yasağını anımsatarak, bu tür yayınlara ceza verilmesinin o döneme dönüş işareti olarak görüleceğini dile getirdi.
Para cezası verildi
Görüşmelerin ardından Üst Kurul, Jiyan TV’ye mevzuatın “yayınlar terör örgütünü övemez” hükmüne dayanarak Reklam gelirlerinin yüzde 2’si oranında para cezası uyguladı.

ÖNDER YILMAZ/MİLLİYET