Borsa İstanbul'da paralel tehdidiyle imza!

Borsa İstanbul'da paralel tehdidiyle imza!
Güncelleme:

SPK ve Borsa İstanbul Başkanlığı, halka açık şirketlere yönelik olarak birçok “tartışmalı” karara imza atmaya başladı. O imzaların perde arkası...

BORSA İSTANBUL'DA PARALEL TEHDİDİYLE İMZA!


SPK ve Borsa İstanbul Başkanlığı, halka açık şirketlere yönelik olarak birçok “tartışmalı” karara imza atmaya başladı. O imzaların perde arkası...

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından muhalif şirketlere yönelik başlatılan “ekonomik baskı” tüm hızıyla sürüyor.

Maliye Bakanlığı müfettişlerinin ardından, SPK ve Borsa İstanbul gibi, sermaye piyasalarının bağımsız kurumları da muhalif şirketler için düğmeye bastı.

Özellikle, yandaş medyanın hedefi hâline gelen Borsa İstanbul’da, muhalif şirketlerle ilgili kararları imzalayan yöneticilerin, “paralel ilan edilirsiniz” denilerek baskı altına alındığı iddia edildi.

Bu durum, Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan ve ekibinin aldığı kararların tartışma konusu olmasına yol açtı.

ÖNCE KARAR SONRA İMZA

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından muhalif şirketlere yönelik başlatılan ekonomik baskı operasyonu, sermaye piyasalarını da sıçradı.

Bu süreçte, SPK ve Borsa İstanbul Başkanlığı, halka açık şirketlere yönelik olarak birçok “tartışmalı” karara imza atmaya başladı.

Bu kararların başında ise, şirketlerin rutin işlemlerine izin vermeme, şirket faaliyetlerine yönelik “inceleme başlatma” geliyor. Borsa koridorlarında ise, bu yönde alınan kararların “siyasi baskılarla” alındığı iddiaları dolaşıyor.

Örneğin son dönemde, Bank Asya’ya yönelik aldıkları kararlarla tartışmaların hedefi hâline gelen Borsa İstanbul Başkanlığı’nda, kararların alınış biçimi konusunda ilginç iddialar ortaya atıldı. Borsa kulislerinde, “işlem sırasının kapatılması”, bazı işlemlere onay verilmemesi gibi durumların, hiçbir rapora dayandırılmadan yapıldığı ifade ediliyor. Kararların Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan’ın, şifahi talimatı ile hayata geçirildiği ardından da imzaya açıldığı öne sürüldü. Bu durum Borsa İstanbul Başkanlığı’nın aldığı kararlara gölge düşmesine neden oldu.

İMZALAMAK İSTEMEYENLERE PARALELCİ SUÇLAMASI

Öte yandan, bazı uzman ve yöneticilerin muhalif şirketlere yönelik baskılara imza atmamak için direndiği ancak bu kişilerin de “paralelci olursunuz” denilerek ikna edildiği öğrenildi.

Borsa kulislerinde, yönetim tarafından çalışanlara, “Talimat yukarıdan geldi. İtiraz ederseniz paralelci damgasını yersiniz” şeklinde uyarılar yapıldığı konuşuluyor.

Bu gelişmeler nedeniyle Borsa İstanbul’da çalışanların adeta diken üzerinde durduğu ve olası davalar için belge topladığı öne sürüldü.  

Taraf