Sakarya Barosu:Yargı ve İç güvenlik paketi hukuku katlediyor

Sakarya Barosu:Yargı ve İç güvenlik paketi hukuku katlediyor
Güncelleme:

Sakarya Barosu:Yargı ve İç güvenlik paketi hukuku katlediyor

SAKARYA BAROSU: YARGI VE İÇ GÜVENLİK PAKETİ HUKUKU KATLEDİYOR

Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan, yargı paketi ve iç güvenlik paketinin bir kaos, ‘ben yaptım oldu keyfi idare’ ve hukuku katletme paketi olduğunu belirtti.

Kazan, "Bu paketleri hukuk karşısında gayrimeşru ilan ediyoruz, yargı yetkisinin bir kısmını mülki idare amirleri ile paylaşan bu hukuksuzluğu tanımıyoruz ve saygı duymuyoruz." dedi.

Kazan, yaptığı açıklamada yargı paketi sayesinde insanların üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerlerde arama yapmak için artık ‘makul şüphe’nin yeterli olacağını belirterek, "İnsanların mal varlıklarına herhangi bahane ile el koyulabilecek, avukatların soruşturma dosyalarının içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması engellenebilecek, vatandaşların savunma hakları kısıtlanacaktır.

Mecliste kabul edilmek üzere alt komisyona sevk edilen sözde ‘İç Güvenlik Paketi’ daha da vahim hukuksuzluklar içermektedir. Buna göre arama, gözaltı ve atamalarda keyfiliklerin önü açılmakta, valilere istedikleri kişi ve gruplarla ilgili anında gözaltı işlemi yaptırma yetkileri verilmekte, yargı erki yetkilerinin bir kısmı adeta valilere devredilmektedir. Bakınız sadece valinin emri ile bir kişi 48 saat sorgusuz sualsiz gözaltına alınabilecek ve bu süre yine valinin emri ile 4 güne çıkarılabilecektir." bilgisini verdi.

"GAYRİMEŞRUDUR, BU HUKUKSUZLUĞU TANIMAYIZ"

Vatandaşların çok vahim bir durum ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kazan, bu paketlerin gerçek adının ‘kaos, ben yaptım oldu, keyfi idare ve hukuku katletme paketi’ olduğunu vurguladı. Bu itibarla bu paketleri hukuk karşısında gayrimeşru ilan ettiklerini ve yargı yetkisinin bir kısmını mülki idare amirleri ile paylaşan bu hukuksuzluğu tanımadıklarını ifade eden Kazan, açıklamasına şöyle devam etti: "Zira Hukuku katleden bu kaos paketleri ülkenin başına büyük belalar açacaktır. 7-8 ay önce değiştirilen kanunların şimdi bir kısmının yine eski haline getirilmesinin amacı mantığı nedir? Hangisi doğrudur? 7-8 ay önce yapılan değişiklik yanlışsa neden böyle bir yanlış mecliste ısrarla takip edilip değiştirilmiştir? Bu değişiklik sayesinde ne elde edilmiştir? Bu değişiklikten hiçbir şey elde edilmediyse ve gerçekten hukuk adına doğru bir şey yapıldıysa şimdi neden o günlerde yapılan bu doğru düzenlemeden vazgeçiliyor ve tekrar eski haline getiriliyor? Tekrar sormak istiyorum, bu yapılanlardan hangisi doğru? Dün bazı davalar sebebiyle ‘avukatların dosya incelemesine getirilen kısıtlama kabul edilemez’ diyerek kanun değiştirilmesine ve bu kısıtlama kararları ortadan kaldırılmasına rağmen şimdi neden avukatların dosya incelemesine tekrar kısıtlama getirilmekte ve eski hale dönülmektedir? Soruyoruz; Hangisi doğru? Bu çelişki, bu düzenlemeyi kabul edenler tarafından, hiç sorgulanmıyor mu? Yargı yetkisinin bir kısmının mülki idare amirleri ile paylaşımının getireceği kaçınılmaz hukuksuzluklar gerçekten kimseyi endişelendirmiyor mu?"

"ORTAÇAĞ’A SÜRÜKLENİYORUZ KİMSE GÜVENDE DEĞİL"

Bugün maalesef hukukun ortaçağına sürüklendiklerini, bu ortaçağ karanlığında artık kimsenin güvende olmadığını, hukukun bu kara günlerinde artık kimseye huzur olmayacağını dile getiren Kazan, "Buradan tüm vatandaşlarımıza ve kamuoyuna ilan ediyoruz; Huzuru yok edecek, güveni yok edecek, hukuku yok edecek bu “kaos paketlerini” kabul etmiyoruz. Saygı duymuyoruz. İnsanların savunma hakkının kısıtlanmasını tanımıyoruz. Valilere, kaymakamlara getirilmesi planlanan yargı yetkisini gayrimeşru ilan ediyoruz. Bu yol hukukun karanlık çağıdır. Uyarıyoruz, bu ‘kaos paketlerinden: vazgeçiniz." çağrısında bulundu.

CİHAN