‘Sanatçı arkadaşları Behiye Aksoy’u ölünce mi hatırlayacak?’

‘Sanatçı arkadaşları Behiye Aksoy’u ölünce mi hatırlayacak?’
Güncelleme:

Sanat dünyasındakilerin ışıltılı hayatı pek çok gencin rüyasını süslüyor. Ne var ki bu ışıltılı hayatın bir de görünmeyen yüzü var; vefasızlık. Zirvedeyken herkesin peşinden koştuğu ünlüler, yaşlandıkları zaman unutuluyor. Bunun son örneği de ünlü sanatçı

‘Sanatçı arkadaşları Behiye Aksoy’u ölünce mi hatırlayacak?’

Sanat dünyasındakilerin ışıltılı hayatı pek çok gencin rüyasını süslüyor. Ne var ki bu ışıltılı hayatın bir de görünmeyen yüzü var; vefasızlık. Zirvedeyken herkesin peşinden koştuğu ünlüler, yaşlandıkları zaman unutuluyor. Bunun son örneği de ünlü sanatçı Behiye Aksoy. Bakım evinde kalan Aksoy’u hiçbir sanatçı dostu arayıp sormuyor.

Behiye Aksoy, Türk sanat müziği denince akla gelen ilk isimlerden. ‘Agora Meyhanesi’, ‘İntizar’, ‘Kara Sevda’ ve ‘Elbet Bir Gün Buluşacağız’ gibi unutulmaz eserlere imza atan Aksoy, 2001 yılından beri alzheimer hastalığı ile mücadele ediyor. Yakınları tarafından özel bir bakım evine yerleştirilen Behiye Aksoy, geçtiğimiz günlerde  fenalaşınca Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmıştı. 85 yıllık ömrünün 40 yılını Türk sanat müziğine adayan Behiye Aksoy’un sağlık durumu şu anda iyi fakat sanat camiasının Aksoy’a olan ilgisizliği bu camiadaki vefasızlığı da gözler önüne seriyor.

Halası gibi Türk sanat müziğine gönül veren Serhan Korhan, bugünlerde kendisini halasına adamış durumda. Serhan Korhan, Behiye Aksoy’un sahne arkadaşlarının kendilerine bir telefon bile açmamalarından şikâyetçi. Behiye Aksoy ile aynı sahneyi paylaşan sanatçıların nerede olduklarını soran Korhan, “Halam 2011 yılından beri özel bir bakım evinde kalıyor. Hayranları sürekli ziyaretine geliyor. Ona tek taraflı aşk besleyen bir amcamız bile geldi. Ona ‘Bülent Ersoy gelmek istiyor, gelsin mi?’ dediğimizde gözlerinin pırıltısı değişiyor. Eskileri konuştuğumuzda söylenmeye, mırıldanmaya başlıyor. Behiye Aksoy’dan alacakları maddi manevi bir şey yok. Behiye Aksoy’un da onlardan alacağı bir şey yok. Tek beklentisi, onun sahne arkadaşlarının ve sanatçı küçüklerinin ziyaret etmesi. İsmini kullanarak etkinlik düzenleyen musiki dernekleri bile var ama kalkıp da ziyaretine gelmek akıllarının ucundan geçmiyor. Ne zaman gelecekler ziyarete? Behiye Aksoy vefat ettiğinde, cenazesinde gövde gösterisi yapmak için mi? Çünkü kameralar, fotoğraflar ve insanlar var orada.” diyor. Serhan Korhan’ın şikâyetçi olduğu tek camia sanat camiası değil. Türk sanat müziğine sahip çıkmayan dinleyicilerin de vefasızlığından dem vuran Korhan, “Biz vefasızlığa üzülüyoruz, sanat müziği, halk müziği sanatçılarına hiçbir değer verilmiyor. Bazıları bakıma muhtaç, bazıları kimsesiz, bazıları evsiz barksız duruma düşüyorlar. Sebebi ise genç kuşağın özümüze sahip çıkmaması.” şeklinde konuşuyor.

Serhan Korhan, platin rengi saçlarıyla bir dönem sahnelere damgasını vuran Behiye Aksoy’un sağlık durumunu öğrenmek için İsviçre’den, Amerika’dan arayanların bile olduğunu söylüyor. Sanat ve politika dünyasından da ilgi beklediklerini belirten Korhan, Seda Sayan, Bülent Ersoy ve Esra Erol gibi sanatçılara Behiye Aksoy’u biraz hatırlatmak için ulaşmaya çalıştığını fakat bu isimlerin asistanlarını dahi aşamadığını belirtiyor.

Müziği zirvede bıraktı

40 yıllık sanat yaşamında 4 film ve 18 albüme imza atan Behiye Aksoy, müziğe 50’li yaşlarda veda etti. Yeğeni Serhan Korhan, başarıları nedeniyle ilk defa Altın Plak yerine Altın Taç ile ödüllendirilen Behiye Aksoy’un bu tercihini sanatı zirvede bırakma isteğine bağlıyor. Korhan, “Sahnelere erken veda etti, herkes de bundan şikâyetçi. O böyle istedi, düşüşe geçmek istemedi. Çünkü müziği bıraktığı yıllarda arabesk müzik yavaş yavaş revaçta olmaya başladı. Ufak ufak TRT’ye girmeye çalışan arabesk ve pop müzik ortaya çıktı. İnsanlar da buna ilgi gösteriyor. Türk sanat müziği ikinci plana düşüyor. Behiye Aksoy düşmek istemedi. O sanat hayatını dolu dolu, çok pırıltılı yaşadı, hep en önlerde oldu. Zeki Müren’le çarpışan tek kadın sanatçı oydu.” ifadelerini kullanıyor.(zaman.com.tr)