Sancak istedi, TMSF ihale bedelini indirdi

Sancak istedi, TMSF ihale bedelini indirdi
Güncelleme:

Hükümete yakın olarak bilinen Akşam ve Star gazetelerinin sahibi Ethem Sancak’ın yeğeni Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’a iltimas bitmiyor.

SANCAK'A BİR KIYAK DA TMSF'DEN

Hükümete yakın olarak bilinen Akşam ve Star gazetelerinin sahibi Ethem Sancak’ın yeğeni Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’a iltimas bitmiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar değişikliğiyle büyük rant sağladığı Sancak’a bir kıyak da Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’ndan (TMSF) geldi. Fon, İzmir’de Basmane Çukuru olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin ihale bedelini Mesut Sancak’ın istediği rakama indirdi. TMSF, 9 Eylül 2014 tarihinde düzenlenen ihalede kimsenin teklif vermediği Basmane Çukuru’nu yeniden satışa çıkardı. Çukurun yeni muhammen bedeli 117 milyon dolardan 90 milyon dolara düşürülürken, yeni ihale tarihi 3 Aralık 2014 olarak belirlendi.

TMSF, Basmane Çukuru için 9 Eylül’de ilk ihaleyi düzenlemiş ancak ihaleye kimse teklif vermemişti. TMSF, bu sefer muhammen bedeli 27 milyon dolar indirdi. İlk ihale sonrası Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, bedelin 85-90 milyon dolara düşürülmesi halinde ihaleye girebileceklerini açıklamıştı. TMSF’nin, fiyatı Sancak’ın deklare ettiği rakama indirmesi dikkat çekti.

Daha önce proje ile ilgilenmediklerini açıklayan ve 9 Eylül’deki ihaleye teklif vermeyen Mesut Sancak, İzmirli bazı işadamları ile oluşturacakları bir konsorsiyum aracılığıyla Basmane Çukuru’na talip olabileceklerini açıklamıştı.

Sancak, ‘üzüm kralı’ olarak bilinen Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ile gayrimenkul sektöründe önemli yatırımların içinde yer alan Ege Trade Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürkan ile beraber Basmane’ye ilgi gösterdiklerini ancak fiyatın yüksek olduğunu söylemişti. 117 milyon dolar olarak belirlenen muhammen bedelin 80-90 milyon dolar seviyesine çekilmesi halinde çukura talip olacaklarını belirten Sancak, “Arazinin fiyatı olması gerekenden yüksek. 117 milyon dolar. Benim kişisel kanaatim, edebileceği maksimum fiyat 85-90 milyon dolar. Ama bu her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Bundan sonra TMSF’ye gidilip bire bir görüşülerek de alınacak bir iştir. Görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki bir iki ayda bazı şeyler olabilir.” diye konuşmuştu.

Ege Dünya Ticaret Merkezi’ni satın alan yatırımcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yaklaşık 32 bin metrekarelik hizmet binasını da yapacak. Bu karar daha önce TMSF ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında protokole bağlanmıştı.

Zaman'ın haberine göre, projenin ortaklarından EGS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Akgün, TMSF’nin açıkladığı 90 milyon dolarlık muhammen bedeli düşük buldu. İlk ihalede belirlenen 117 milyon dolarlık tahminî bedeli de düşük bulan Akgün, Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin arsasının en az 140-150 milyon dolar edeceğini belirtti. Akgün, “Daha önce de söylemiştim. Oranın değeri bu değil ama maalesef bu değerlere gidecek. Daha önce İzmir’de bir firmanın deklare ettiği fiyat oldu bu. Orası normalde 140-150 milyon dolar ederdi. Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin satış sürecinin de bir şekilde tamamlanması gerekiyor.” dedi.(zaman.com.tr)