\"Saray Toplantısı\"nda Konuşulanlar Netleşiyor

\"Saray Toplantısı\"nda Konuşulanlar Netleşiyor
Güncelleme:

Beylerbeyi Sarayı’nda yandaş basınla yapılan toplantıdan IŞİD için algı operasyonu çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın,hükümete yakın medya kuruluşlarının sahipleri ve yöneticileri ile Beylerbeyi Sarayı’nda yaptığı zirvenin ayrıntıları netleşti. Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, zirvenin tek gündem maddesiydi. ABD ve müttefiklerinin bu örgüte yönelik operasyonları esnasında yapılacak yayınlar, toplantıda ana hatlarıyla ele alındı. Burada bazı gazete yöneticilerinin, hükümet üyesi gibi önerilerde bulunması dikkat çekti. Hükümete yakın medya yöneticilerinden gelen, “Meclis’e tezkere sunulmadan üslerin açılması ve operasyonlara katılınması” gibi önerileri toplantıya damgasını vurdu.


 

ERDOĞAN SORDU


 

Erdoğan’ın, “basın mensupları” ile yaptığı “basına kapalı” toplantının perde arkasına Taraf ulaştı.Yaklaşık üç saat süren zirvede, IŞİD, bir numaralı gündem maddesi oldu. Erdoğan, genel bir özetin ardından, toplantıya katılan medya temsilcilerine tek tek söz verdi. Ve hükümete yakın medya kuruluşlarının temsilcilerinden, ABD’nin IŞİD’e yönelik operasyon planı ile bunun Türkiye’ye yansımaları konusunda görüşlerini almak istedi. 


 

Erdoğan, operasyona destek verilip verilmeyeceği konusunda doğrudan görüş bildirmedi. Ancak yaptığı değerlendirmelerden yola çıkan medya temsilcileri, Türkiye’nin operasyona örtülü olarak destek vermek istediği yorumunda bulundular. Zirvede daha çok, medya temsilcileri operasyon konusundaki görüşlerini dile getirdiler. Özellikle, operasyona destek verilmesi halinde, bunun AKP’nin tabanında rahatsızlığa yol açabileceği dile getirildi.


 

TEZKERE SONRA ÇIKSIN 


 

Bunun için, örneğin, “gizli bir şekilde üslerin açıkması” önerisi getirildi. Yine, operasyona destek için yeni bir tezkere tartışmasının başladığını hatırlatan medya yöneticileri, Meclis’e sunulacak bir tezkerenin AKP’yi zor durumda bırakacağına yönelik de görüş bildirdi. Burada, “Üsler fiilen açılsın ancak tezkere sonradan çıkarılsın” şeklinde öneriler dile getirildi. Zirvenin geneli, bu yönde yapılan tartışmalar ve önerilerle geçti. Toplantının sonunda ise özetle, “ABD’ye destek verilip, kamuoyunda ise verilmemiş gibi algı oluşturulması” konusunda görüş birliğine varıldı. Öte yandan, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından da buna benzer zirve yapılmış ve yolsuzluk haberleri konusunda izlenecek strateji belirlenmişti. Erdoğan’ın, IŞİD konusunda da medya yöneticileri ile strateji için zirve yapması, Ankara’da AKP’nin IŞİD konusunda köşeye sıkıştığı şeklinde yorumlandı.