Seçim gecesi STV'ye saldıranlar mahkemeye zorla getirilecek

Seçim gecesi STV'ye saldıranlar mahkemeye zorla getirilecek
Güncelleme:

Seçim gecesi STV'ye saldıranlar mahkemeye zorla getirilecek

Seçim gecesi STV'ye saldıranlar mahkemeye zorla getirilecek

Geçen yılki yerel seçimlerde STV binasını basıp çalışanlara hakaret eden ve tehditler savuran eylemcilerin yargılanmasına başlandı. Şikâyet üzerine açılan davanın ilk duruşmasına gelmeyen zanlılar hakkında mahkeme, zorla getirme kararı aldı. Saldırganlar, 25 Kasım 2015 tarihine ertelenen duruşmaya polis tarafından getirilecek.

30 Mart 2014 yerel seçimleri sonrası Samanyolu Yayın Grubu (STV) binasını kuşatıp, küfür ve hakaretlerle çalışanları taciz ve tehdit eden grup hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Saldırıya uğrayan STV personelinin şikâyeti üzerine AKP'li partizanlar hakkında Kartal'daki İstanbul Anadolu Adliyesi'nde çok sayıda soruşturma açılmıştı. Kamera kayıtları incelenerek faillerin kimlik tespitleri yapıldı. Soruşturmalar sonucunda açılan ilk dava dün İstanbul Anadolu 63. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Samanyolu Yayın Grubu Başkan Vekili Rıdvan Kızıltepe'nin şikâyeti üzerine açılan davada müşteki Kızıltepe'yi avukatı Muhammet Enes Hazır temsil etti. Duruşmaya, kendilerine çağrı kâğıdı gönderilmesine rağmen hiçbir sanık katılmadı. Avukat Hazır, müvekkilinin davaya katılım talebini mahkemeye ileterek sanıklardan şikâyetçi olduklarını kaydetti. Rıdvan Kızıltepe'nin müdahillik talebini kabul eden mahkeme, duruşmaya katılmayan sanıklar hakkında zorla getirilme kararı verdi. Duruşma, 25 Kasım 2015 tarihine ertelendi.

30 Mart seçimlerinin olduğu gece, olaydan saatler önce sosyal medya üzerinden açıkça saldırı çağrısında bulunulmuştu. Ancak uyarılara rağmen polis gerekli önlemleri almamıştı. Polisin bu tavrı, olayların büyümesine yol açtı. Görevini yapmayan polisler ve amirleri ile ilgili de suç duyurusunda bulunuldu. Şikâyetçi olunan polislerin dosyası ayrılarak Memur Suçları Savcılığı'na gönderildi. Bu arada geçtiğimiz pazar günü yapılan genel seçimlerin ardından AKP'li bir grup yine STV binası önüne gelerek çalışanlara küfredip tehditte bulundu. Eylemciler, geç gelen polisin müdahalesi sonucunda olay yerini terk etti. Çirkin saldırı sonrasında çalışanlar ve kurum avukatları saldırganlar ve tedbir almayan polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, 7 Haziran genel seçimlerinin açıklandığı gece AKP'li grubun STV binası önündeki çirkin eylemini TBMM gündemine taşıdı. Tanal, verdiği soru önergesiyle, Emniyet'in saldırı anında defalarca aranmasına rağmen neden kırk beş dakika sonra sadece bir sivil polisin olay yerine gönderildiğini sordu.

BELEDİYE, STV BİNASINDAKİ DEKORU BASTI

Öte yandan STV program ekibi, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu Ramazan'da da belediye engeline takıldı. Üsküdar Belediyesi ekipleri, STV'nin Ramazan canlı yayını için kendi binasının balkon katına kurulan dekorlara baskın yaptı. Bu ilginç olay karşısında şok yaşayan kanal yetkilileri, uzun uğraşlar sonucunda belediye yetkililerine durumu anlatarak, bunun bir inşaat ya da kaçak kat olmadığını, sadece Ramazan programı için dekor olduğunu söyledi. Ardından ekipler binadan ayrılırken kanal yetkilileri, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'i Ramazan'da programa ve iftara davet etti. STV ekibi, geçtiğimiz yıl Ramazan ayında da canlı yayın yaptığı Üsküdar Büyük Selimiye Camii'nin bahçesinden çıkarılmak istenmişti.