Oray Eğin olası medya gelişmelerini yazdı

Oray Eğin olası medya gelişmelerini yazdı
Güncelleme:

Sözcü yazarı Oray Eğin, Türk medyasının 2015 başına yaşayabileceği bazı sürprdizleri yazdı, gazetecilek algısı ve gazeteci tiplerini masaya yatırdı :

Türk medyasında olası sürprizler

İşte 2015’e kadar Türkiye’de yaşanacakların özeti

 Ka­se­ti ba­şa ala­lım: Ah­met Al­tan ve Ya­se­min Çon­ga­r’­ın ani­den Ta­ra­f’­tan önceden ay­rıl­ma­la­rı ola­cak­la­rın ha­ber­ci­siy­di. İki­si de kur­naz, ken­di­le­ri­ne ‘vu­ru­şa­rak çe­kil­me­’ sü­sü ve­re­rek git­ti­ler. Bu­gün fii­len iki­si de yok, Ta­raf di­ye bir ga­ze­te de. Kul­la­nı­lıp atı­la­cak­la­rı­nı tah­min et­miş­ler­di, on­la­rı kul­la­nan­la­rın ba­şı­na ge­le­cek­le­ri ön­gör­dü­ler, ken­di­le­ri­ni er­ken sı­yır­dı­lar. İk­ti­dar odak­la­rı ara­sın­da kav­ga ve ay­rış­ma böy­le baş­la­dı.
- Tür­ki­ye şim­di ye­ni­den şe­kil­le­ni­yor, ik­ti­dar odak­la­rı ye­ni­den de­ği­şi­yor. Aca­ba Es­ki Tür­ki­ye mi ge­ri ge­li­yor? Tay­yip Er­do­ğa­n‘­ın Çan­ka­ya­’ya çı­kıp (en azın­dan bir se­ne res­mi ola­rak) pa­si­fi­ze ol­ma­sı, as­ker­le­rin sa­lın­ma­sı, nis­pe­ten da­ha ılım­lı Ah­met Da­vu­toğ­lu­‘nun Baş­ba­kan­lı­ğı ve Ce­ma­at ope­ras­yon­la­rı­nı sür­dür­mek­te­ki ka­rar­lı­lık. Bu de­ği­şim med­ya­ya da yan­sı­ya­cak. İs­ter mi­si­niz Hür­ri­ye­t’­e Er­tuğ­rul Öz­kök, CHP’­ye de De­niz Bay­kal gel­sin?

- Ay­dın Do­ğan hep yan­lış at­la­ra oy­na­dı; ne­yi des­tek­le­diy­se ter­si ol­du. Bu yüz­den de Er­do­ğan dö­ne­min­de bir tür­lü hu­zur bu­la­ma­dı. CHP-MHP koa­lis­yo­nu ol­ma­dı; AK­P’­nin ka­pa­tıl­ma­sı­na kar­şı çık­tı, AKP ne­re­dey­se Hür­ri­ye­t’­i ka­pa­ta­cak­tı; Ab­dul­lah Gü­l‘­ün Cum­hur­baş­kan­lı­ğı­’na (Er­do­ğa­n’­ın ri­ca­sıy­la) iti­raz et­ti­ler; re­fe­ren­dum­da ha­yır de­di­ler. Sa­rı­gül, İh­sa­noğ­lu da tut­ma­dı. Ve şim­di, tam da son da­ki­ka­da, ye­ni­den Er­do­ğa­n‘­a oy­nu­yor­lar. Do­ğan gru­bu­nun hep yan­lış so­nuç ve­ren stra­te­ji­si tren­d’­ine ba­kıl­dı­ğın­da Er­do­ğa­n‘­ın za­yıf­la­dı­ğı­nın işa­re­ti ola­bi­lir mi?
- Re­cep Tay­yip Er­do­ğan ne ya­par­sa yap­sın Ay­dın Do­ğa­n‘­ı as­la ve as­la af­fet­me­ye­cek­tir. Onun için Hür­ri­yet ve Do­ğan Gru­bu bir ke­re ka­ra lis­te­ye alın­mış, bir da­ha o lis­te­den çık­ma­sı im­kan­sız­dır. So­nuç­ta Hür­ri­ye­t’­in ön­ce ken­di­si­ni des­tek­le­yip 17 Ara­lı­k’­ta vur­ma­ya baş­la­dı­ğı­nı gör­dü; en bü­yük yol­da­şı Ce­ma­at’­i sil­miş Er­do­ğan, şim­di Do­ğa­n’­ı af­fe­der mi? Do­ğan Gru­bu ken­di­si­ni Er­do­ğa­n‘­a ka­bul et­tir­me ina­dın­dan vaz­geç­me­li.

 Ver­di­ği on­ca ta­vi­ze, sus­tur­du­ğu on­ca ga­ze­te­ci­ye rağ­men ya­rı ya­rı­ya kü­çül­dü Do­ğan Gru­bu. Med­ya var­lık­la­rı­nın ya­rı­sı­nı ve pet­rol şir­ke­ti­ni sat­mak zo­run­da kal­dı; “En azın­dan bat­ma­dı­“ sa­de­ce bir zü­ğürt te­sel­li­si­dir. Hür­ri­yet, an­la­dı­ğım ka­da­rıy­la, 2015’te­ki ye­ni hü­kü­me­te ka­dar ‘ge­çiş dö­ne­mi­‘ ya­şa­ya­cak, on­dan son­ra­sı­na gö­re ken­di­si­ni ko­num­lan­dı­ra­cak. Kay­be­den Yıl­maz Öz­dil de­ğil, Hür­ri­ye­t‘­tir.
- He­men her­ke­sin tep­ki­si­ni çe­ke­cek cüm­le­mi ku­ru­yo­rum: Ah­met Da­vu­toğ­lu med­ya için bir umut­tur. En azın­dan ba­ğır­mı­yor, med­ya­yı hi­za­ya çek­me­ye ça­lış­mı­yor. Fi­kir­le­ri ve dış po­li­ti­ka­sı ço­ğu za­man -hak­lı ola­rak- eleş­ti­ri ok­la­rı­na he­def; sı­fır so­ru­n’­dan neo-Os­man­lı­cı­lı­ğa ka­dar stra­te­ji­le­ri hep yan­lış çık­tı. Öte yan­dan dün­ya­nın ge­ri ka­la­nı da­ha far­kın­da ol­ma­dan Myan­ma­r‘­da­ki Müs­lü­man­lar­la il­gi­li du­yar­lı­lı­ğın ön­cü­sü ol­du. Ama hep eleş­ti­ril­di. Ta­nı­dı­ğım Da­vu­toğ­lu eleş­ti­ri­ye ta­ham­mül­lü, bu ka­tıl­dı­ğı an­la­mı­na gel­mi­yor. İd­di­alı bir tah­min bel­ki ama 2015’e ka­dar hiç­bir ga­ze­te­ci Baş­ba­kan Da­vu­toğ­lu­‘nu eleş­tir­di­ği için iş­siz kal­ma­ya­cak. “Fa­v’­a at, bek­le­“ di­ye­yim, uma­rım ya­nıl­mam. As­lın­da ge­çiş sü­re­cin­de, 2015 se­çim­le­ri­ne ka­dar, Tür­ki­ye­’de ga­ze­te­ci­lik yap­ma or­ta­mı doğ­du, ama med­ya far­kın­da de­ğil.
- Tür­ki­ye­’de de­mok­ra­si­ye ve ev­ren­sel de­ğer­le­re sa­hip, es­ki mer­kez med­ya­nın çar­pıt­ma­sın­dan bu­nal­mış her ke­sim, gi­de­rek Söz­cü­‘ye ge­li­yor. AKP dö­ne­min­de tek adam bas­kı­sın­dan mus­ta­rip olan kim var­sa, tek ada­ma kar­şı dik du­ra­nın ya­nın­da saf tu­tar. De­mok­ra­si­ye ve öz­gü­lü­ğe olan aç­lık ve iti­raz ede­bil­me gü­cü Söz­cü­‘nün çi­men­to­su­dur, baş­ka­la­rın­da ol­ma­yan da bu za­ten.

- İyi ve kuv­vet­li bir Cum­hu­ri­yet bu­gü­ne ka­dar Türk ba­sı­nı­nın si­gor­ta­sıy­dı, bu­gün ise za­yıf ve yö­nü­nü şa­şır­mış bir Cum­hu­ri­yet var. Bu ge­çi­şin mi­ma­rı Akın Ata­lay, Cum­hu­ri­yet Vak­fı Baş­kan ve­ki­li ve ga­ze­te­nin avu­kat­la­rın­dan. Cum­hu­ri­yet ga­ze­te­si­ni Er­ge­ne­kon da­va­sı­na mü­da­hil et­me sü­re­ci­nin mi­ma­rı; ne il­ginç ki mah­ke­me Cum­hu­ri­ye­t’­in avu­kat­la­rı­na tek bir so­ru sor­ma­dı mah­ke­me­de. Ga­ze­te, an­cak (Akın Ata­la­y’­ın tem­sil et­ti­ği) Ah­met Şık tu­tuk­la­nın­ca mü­da­hil ol­mak­tan vaz­geç­ti. Akın Ata­lay ay­nı za­man­da dü­şük li­be­ral­le­rin do­mi­ne et­ti­ği t24 si­te­si­ne de kat­kı­da bu­lu­nu­yor; Mus­ta­fa Bal­ba­y‘­ın çar­pı­tıl­dı­ğı­nı id­di­a et­ti­ği gün­lük­le­ri ya­yın­la­yan t24‘ten bah­se­di­yo­rum. Cum­hu­ri­yet şim­di res­men ‘İ­kin­ci Cum­hu­ri­ye­t‘ ol­ma yo­lun­da ve Ha­san Ce­ma­l‘­e ku­cak aç­ma­ya ha­zır­lan­mak­ta. Mus­ta­fa Bal­bay ne­den bu sü­re­ce or­tak olu­yor:
Si­ya­si ka­ri­yer mi?

Sahaya inecek gazeteciye

Malzeme listesi

- Koşacaksın, çok iyi bir spor ayakkabı al. Kaymasın, suya dayanıklı olsun, ayrıca bileği sağlam bir şekilde kavrasın.
- Hafif ama iyi lens’li bir kamera; çok pahalı olmasın, kırılabilir.
- Gaz maskesi. Artık bütün dünyadaki direnişlerde şart.
- Mutlaka basın mensubu olduğunu belli edecek bir şey: Kart yeterli olmayabilir, yeleğine PRESS yazdır.
- Kask gerekli. Onun da üzerine net okunacak şekilde Press yaz.
- Yedek pil. Bolca yedek bil ve bolca kablo. Akıllı telefonlar hemen ölüyor, ona göre.
- Pet şişe su. Ağırlık yapmasın,
tasarruflu kullan. Göstericilere verirken iki kere düşün; polise atabilirler.

Cevat Kelle tarihe karıştı

Yeni bir gazeteci tipi doğuyor

YAZININ DEVAMI İÇİN :

http://sozcu.com.tr/2014/yazarlar/oray-egin-2/tam-su-anda-turk-medyasina-neler-oluyor-584449/