Seyit Rıza, General Patton'dan 4 yıl önce 'Jeep'e binmiş

Seyit Rıza, General Patton'dan 4 yıl önce 'Jeep'e binmiş
Güncelleme:

Seyit Rıza, General Patton'dan 4 yıl önce 'Jeep'e binmiş

Seyit Rıza, General Patton'dan 4 yıl önce 'Jeep'e binmiş
Seyit Rıza, General Patton'dan 4 yıl önce 'Jeep'e binmiş

Y.Şafak'ın, Dersim meselesiyle ile ilgili belge diye yayınladığı kağıt parçalarına göre Seyit Rıza, General Patton'dan 4 yıl önce 'Jeep'e binmiş.

İkinci Dünya Savaşı ile ilgili filmlerden aşina olduğumuz arazi taşıtı Jeep'in ilk prototipinin 1940'ta geliştirildiği firmanın internet sitesinde belirtilirken, Yeni Şafak'ın kağıt parçalarında Türk emniyetinin 1937 yılında 'Jeep' kullandığı ifade ediliyor.

İşte Posta Gazetesi Yazarı Hakan Çelenk'in köşesine taşıdığı yazının ilgili bölümü:

"Yeni Şafak Gazetesi, Dersim meselesiyle ilgili bir belge yayınladı. “İlk kez duyacaksınız” derken haklılar. Böyle bir iddiayı daha önce duymanız elbette mümkün değil. Ayrıca belge sadece bizi değil dışarıyı da ilgilendiriyor. Dünya teknoloji tarihini değiştirecek bir bilgi var orada.

Belgeyi o dönemin MİT’i olan MAH'ın Dersim’deki yetkilisi, 1937'de Ankara’daki merkeze günümüz Türkçesine yakın bir dille yazmış. 1937 tarihli belgede diyor(muş) ki “(Seyit Rıza) Emniyet Genel Müdürü ile İhsan Sabri Bey’in jeepine bindirildi. Peşlerinde 4 araç ile birlikte jeep hareket etti.” (Aynen jeep yazıyor)

Şimdi teknoloji tarihine meraklı makine mühendisleri ve tarihi araba koleksiyonerleri dikkat kesilsin. Çok iyi bilirler; Amerikan ordusunun arazi aracı ihtiyacını karşılamak için 1938’de bir yarışma açılmış.

Yarışmayı kazanan prototipler 1940’a doğru ortaya çıkmış. Jeep firması 1941’de kurulana kadar ‘Jeep’ kelimesini dünyada bilen yoktu. Ama şimdi Yeni Şafak ortaya çıkardı ki, meğer bizim Dersim'deki MAH yetkilisi biliyormuş. 

Firma 2. Dünya Savaşı boyunca sadece Amerikan ordusu için o filmlerde gördüğümüz Jeep'leri üretti. İlk sivil modeller ise savaştan sonra piyasaya sürüldü. Ama Yeni Şafak ortaya çıkardı ki biz Türkler bundan 15 yıl önce bir tane edinmişiz.

Türk polisi 1937'de almış

Yeni Şafak’ın teknoloji tarihine geçecek iddiası doğruysa bir grup Amerikan mühendisi 1937’den itibaren bu araçları hem de 1941’de kuracakları firmanın adıyla üretip Türk emniyetinin hizmetine sunmuş olmalı.

Yeni Şafak’a tavsiye; haberlerinin doğruluğuna inanıyorlarsa bu aracı DMO’nun hurdalığına gidip bulsunlar.

Çünkü Jeep, firmasının internet sitesinde bile ilk Jeep prototipi (üstte) 1940 tarihli gösteriliyor." ZAMAN