Sözcü: Hangisi Doğru Söylüyor?

Sözcü: Hangisi Doğru Söylüyor?
Güncelleme:

Rehineler için Tayyip ve Davutoğlu birbiriyle çelişen açıklamalar yaptı. IŞİD ise “Türkiye’yle masaya oturduk” dedi. Kafalar karıştı.

Dinci IŞİD, 11 Ha­zi­ra­n’­da Irak Mu­su­l’­da­ki Tür­ki­ye Kon­so­los­lu­ğu­’nu bas­mış, kon­so­los da­hil 49 ki­şi­yi re­hin al­mış­tı. Er­do­ğan, “Te­re­ya­ğın­dan kıl çe­ker gi­bi re­hi­ne­le­ri kur­ta­rı­rı­z” de­miş­ti.

Ki­me ina­na­lım

O re­hi­ne­ler tam 101 gün son­ra ser­best kal­dı. Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan, “MİT, ba­şa­rı­lı kur­tar­ma ope­ras­yo­nu yap­tı­” de­di. Baş­ba­kan Da­vu­toğ­lu ise “Te­mas­lar so­nu­cu ser­best kaldılar” di­ye ko­nuş­tu…

Ger­çe­ği söy­le­yin

DEV­LE­TİN zir­ve­si, “o­pe­ras­yo­n” ve “te­ma­s” di­yerek ka­fa ka­rış­tı­rır­ken, IŞİD açıklama yaptı. “Tür­ki­ye ile iki devlet olarak ma­sa­ya otur­duk. Mu­ta­ba­kat yap­tı­k” de­di. Han­gi­si doğ­ru?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan:

MİT, kurtarma operasyonu yaptı
CUM­HUR­BAŞ­KA­NI Tay­yip Er­do­ğan, re­hi­neler­le il­gi­li yap­tı­ğı ilk açık­la­ma­da “ba­şa­rı­lı bir ope­ras­yon­la kur­ta­rıl­dı­la­r” de­di. Er­do­ğan söz­le­ri­ne şöy­le de­vam et­ti: “Ön­ce­den plan­lan­mış, tüm de­tay­la­rı he­sap edil­miş, tam bir giz­li­lik için­de ge­ce bo­yu de­vam ede­rek, sa­ba­ha kar­şı ba­şa­rıy­la ta­mam­la­nan bu ope­ras­yon­dan do­la­yı, Sa­yın Baş­ba­kan ve ça­lış­ma ar­ka­daş­la­rı­na te­şek­kür edi­yo­rum. MİT, alı­ko­nul­ma ha­di­se­si­nin baş­la­ma­sın­dan bu­gü­ne ka­dar me­se­le­yi çok has­sas şe­kil­de sa­bır­la, öz­ve­riy­le ta­kip et­miş; ni­ha­ye­tin­de ba­şa­rı­lı bir kur­tar­ma ope­ras­yo­nu yap­mış­tır.”
Er­do­ğan, re­hi­ne­le­ri bu­gün sa­at 11.30’da Çan­ka­ya Köş­kü­’n­de ka­bul ede­cek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu:

Temaslar sonucu serbest kaldılar
BAŞ­BA­KAN Ah­met Da­vu­toğ­lu, Er­do­ğa­n’­ın ak­si­ne re­hi­ne­le­rin ope­ras­yon­la de­ğil, kar­şı­lık­lı diya­log­lar so­nu­cun­da ser­best kal­dı­ğı­nı açık­la­dı. Da­vu­toğ­lu, “İlk an­dan iti­ba­ren ken­di­le­riy­le te­ma­sı hiç kes­me­me­ye özen gös­ter­dik. 24 sa­at esa­sıy­la bu­lun­duk­la­rı ye­ri ve çev­re şart­la­rı­nı sü­rek­li gö­z ö­nün­de bu­lun­du­ra­rak ça­lış­ma­la­rı­mı­zı sür­dür­dük ve ni­ha­yet mut­lu so­na ulaş­tık. Bu ça­lış­ma­lar­da bü­yük ça­ba sar­f e­den Mil­li İs­tih­ba­rat Teş­ki­la­tı men­sup­la­rı­mı­za, müs­te­şa­rı­mı­za te­şek­kü­rü bir borç bi­li­yo­rum mil­le­ti­miz adı­na. Sa­ba­ha kar­şı ya­rım su­la­rın­da ilk te­mas­la­rı­mız yo­ğun­laş­tı ve sa­bah 05.00’te de ül­ke­mi­ze gel­di­ler.”

Terör örgütü IŞİD:

 

Türkiye’yle masaya oturup anlaştık
ER­DO­ĞAN ve Da­vu­toğ­lu bir­bi­riy­le çe­li­şen açık­la­ma­lar ya­par­ken, re­hi­ne­le­rin ser­best kal­ma­sıy­la il­gi­li en çar­pı­cı açık­la­ma­yı IŞİD yap­tı. AB­D’­nin Irak ve Su­ri­ye­’ ye ya­pa­ca­ğı
ope­ras­yo­nun Tür­ki­ye ile yap­tık­la­rı gö­rüş­me­le­ri hız­lan­dır­dı­ğı­nı öne sü­ren te­rö­rist­ler, ken­di­le­ri­ne ait in­ter­net si­te­sin­de şu bil­gi­le­ri pay­laş­tı: “Dev­let­ler ara­sın­da de­vam eden 3 ay­lık mü­za­ke­re sü­re­ci­nin ar­dın­dan Mu­sul Kon­so­lo­su ve ça­lı­şan­la­rı da ser­best bı­ra­kıl­dı. Hiç­bir fid­ye­ alın­ma­dı ve iki dev­le­tin kar­şı­lıklı ma­sa­ya otur­ma­sı so­nu­cu mu­ta­ba­ka­ta va­rıl­dı.
Böy­le­ce Tür­ki­ye dev­le­ti, IŞİ­D’­i do­lay­lı yol­lar­dan da ol­sa ta­nı­mış ol­du.”