Spiker kebapçıda iş arıyor

Spiker kebapçıda iş arıyor
Güncelleme:

Türkiye'nin Kürtçe yayın yapan ilk özel kanalı olan Dünya TV de Samanyolu Yayın Grubu'nun kapatılan kanalları arasında yer alıyor. Kanalın spikerlerinden Nevzat Keskin bakın bundan sonra ne yapacakmış?

ürkiye'nin ilk özel Kürtçe yayın yapan televizyon kanalı Dünya TV, 2010'da yayına başlamıştı. Kürt meselesinin çözümüne katkıda bulunmak amacıyla kurulan kanal, Gaziantep'te yolculuğa başlamış, geçtiğimiz yıl ekim ayında İstanbul'a taşınmıştı. Güneydoğu ve Doğu'da en çok izlenen kanallar arasında yer alan Dünya TV, uydu üzerinden 84 ülkeye yayın yapıyordu. Samanyolu Yayın Grubu bünyesindeki 13 kanaldan biri olan Dünya TV'nin 10 yıl daha yayın yapma hakkı bulunuyordu ancak Türksat'ın hukuksuz karartmasıyla karşı karşıya kaldı. Sadece internetten yayına devam eden kanalda çalışan 35 gazeteci ve yapımcı da işini kaybetti. Dünya TV Genel Yayın Yönetmeni Remzi Ketenci, karartma kararından hem çalışanların hem de izleyici kitlesinin mağdur olacağını söyledi.

.

\"\"

Kürt aydınlarının biyografilerini ekrana taşıyan Yüz Yüze programı sunucusu Nevzat Keskin, “Kararttılar Dünya TV'yi. Şimdi işsiz gazeteciler kervanına katıldım. Bir kebapçıda garson olarak çalışmayı düşünüyorum.” cümleleriyle sitemini dile getirdi. Yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptığı programın kapatılmasına üzüldüğünü belirten Keskin, “Şu ana kadar 120 kişinin hayat hikâyesini derledik. Bunların hepsi sağduyudan yana, barıştan yana insanını seven kişilerdi. Amacımız, bu aydınların vesilesiyle kutuplaştırmayı önlemekti. Kanın artık durmasını istiyorduk. Hedefimiz 1.000 kişinin biyografisini sunmaktı, ama olmadı.” diye konuştu.

Dünya TV'de haftalık yayınlanan Doğruya Doğru (Raste Rast) programının sunucusu Mesut Kızmaz, böyle bir kanalın karartılmasının ülkeye fayda sağlamayacağını aktardı. Kanalın Türkler ile Kürtler arasında bir barış köprüsü olduğuna dikkat çeken Kızmaz, programlarında Türkiye'de yaşananları doğru bir dille halka ulaştırmaya çalıştıklarını belirtti. Kızmaz, şöyle devam etti: “Herhangi bir siyasi ve ideolojik amacımız yoktu. Herhangi bir partiye yandaşlık gibi tavrımız da olmadı. Sahneye çıkardığımız konuklar vesilesi ile insanlara gerçekleri sunmaya çalışıyorduk. İnsanlara anadilleri ile daha rahat anlayabilecekleri şekilde yardımcı olmaya çalıştık. Program çözüm sürecine büyük katkılar sağladı. Kürt kardeşlerimizle ortak bir noktada buluşmaya çalıştık hep.” Huzur ve İnanç isimli soru cevap programını sunan Molla Sibgatullah Sevgili de, programa dünyanın dört bir yanından sorular geldiğini söyledi. Sevgili, “Vatandaşları bilmediklerini sorarak çok şey öğreniyorlardı. İki seneden bu yana devam ediyorduk. Bakalım artık, Allah büyüktür. Kanalın kapanmasıyla Türkiye'deki bütün gençlik zarar görecek.” değerlendirmesini yaptı.

 

Bizden başka özel kanal yok

Kuruluş amaçlarının Kürt meselesinin çözümüne katkı sağlamak olduğunu ifade eden Dünya TV Genel Yayın Yönetmeni Remzi Ketenci, “Televizyonumuzda genelde Kürt kültürünü anlatan ve dili ile ilgili yayın yapan kuruluşuz. Biz bir Kürtçe kanalı değil, Kürt kanalıyız. Bizi İran, Irak, Suriye, Avrupa'dan arayan izleyicilerimiz oluyor.” dedi. Özel sektörde de başka yayın yapan kuruluş bulunmadığını aktaran Ketenci, “Bu kadroyu oluşturmak için çok uğraştık. Devlet eliyle yapılan bu zulme, özellikle Kürt halkının demokratik olarak karşı çıkmasını bekliyoruz. AK Parti'ye oy veren Kürt kardeşlerimizin basına yapılan bu zulmü, vekillerine anlatmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: ZAMAN