Taraf'tan çarpıcı petrol darbesi haberi

Taraf'tan çarpıcı petrol darbesi haberi
Güncelleme:

Taraf gazetesi, Türkiye'nin Kuzey Irak petrollerini pazarlama hayalinin bittiğini ileri sürdü. Gerekçe olarak BM ve ABD'nin aldığı yeni kararları gösterdi

Türkiye terörü destekleyen ülkeler listesine aday oldu

Birleşmiş Milletler, IŞİD'in ele geçirdiği petrol sahalarından yaptığı satışlara aracılık eden ülkeleri, terörü destekleyenler listesine alacağını duyurdu. Batı basını bir süredir, IŞİD'in, Irak ve Suriye petrolünü, varili 30 dolar gibi çok uygun fiyatla Iraklı tüccarlara sattığı, bu tüccarların petrolü kamyonlarla Türkiye'ye soktuğu haberlerini yapıyordu. Ankara da, geçen ay kamyonla petrol ticaretini destekleyen özel bir karar almıştı

 

Birleşmiş Milletler, IŞİD ve El Nusra’dan petrol alan ülkeleri teröre mali destek vermekle suçladı. IŞİD’in el koyduğu petrolü satın alan Türkiye, BM’nin kara listesine girebilir.

Rusya tarafından hazırlanan ve Haziran ayında sunulan terör finansmanına ilişkin bir taslak BM Güvenlik Konseyi’nde karara dönüştü. BM’nin bu kararına göre; Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Nusra’dan petrol alan ülkeler teröre mali destek vermiş sayılacak. Uluslararası haber ajanslarında yer alan haberlerde söz konusu iki terör örgütünün Suriye ve Irak’ta ele geçirdiği yerlerden elde ettiği petrolü satarak gelir elde ettiğine dikkat çekerek petrol alıcılarının Birleşmiş Milletlerin kara listesine alınacağı ifade edildi.

IŞİD PETROLÜ TÜRKİYE'YE SATIYOR

IŞİD’in Türkiye’ye petrol satması Türkiye Büyük Millet Meclisi dahil olmak üzere uzun süredir birçok platformda eleştiriliyordu. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, IŞİD’in Türkiye’de 800 milyon dolarlık petrol sattığını söylemiş, “Bu zihniyetteki binlerce insanın Türkiye ile işbirliği halinde olması son derece tehlikeli. Yarın öbür gün bizden hangi taleplerle bulunacaklarını kestiremiyoruz. Çünkü bunlar Türkiye’deki rejimi de İslam dışı kabul ediyorlar. Bugün Irak yarın Türkiye’de benzer katliamlar ya da benzer eylemler yapmayacakları konusunda kimse garanti veremez” ifadelerini kullanmıştı.

Bölgedeki kaynaklar, İran’a kaçak petrol sevkiyatının engellendiğini, bu nedenle kaçakçıların Türkiye’ye yöneldiğini dile getiriyor. IŞİD’in işgal ettiği bölgelerden elde ettiği petrolü, sınır köylerinden borular ve kaçakçılar aracılığıyla Türkiye’ye soktuğu belirtiliyor. IŞİD militanları paranın yanısıra mühimmat ve sağlık malzemeleri karşılığında da petrol ürünleri takası yapıyor.Ayrıca, El Nusra’nın Türkiye’ye getirilen kaçak mazot zincirini kontrol ettiği dile getiriliyor.

GÜMRÜK BAKANLIĞI'NA SIRADIŞI YETKİ

IŞİD’in ele geçirdiği petrollerin satışına ilişkin tartışmalar BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınırken Temmuz başında Türkiye’nin Bakanlar Kurulu’ndan çıkan bir karar dikkat çekmişti. Hampetrol ve jet yakıtının Türkiye gümrük bölgesinde karayolu veya demiryolu ile transit taşınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nda değişiklik yapıldı. Kararla birlikte, Türkiye’de özellikle lojistik sektörü için ciddi gelir kapısı olan transit akaryakıt taşıma işinde kapsam genişletildi. Yapılan ekleme ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı acil görülen hâllerde bu ürünlerin transit geçişi yanı sıra ihracatına da izin verme konusunda yetkilendirildi. Kararın geçici ikinci maddesinde “Irak’ın ihtiyacı olan benzin ve motorinin transitine bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç yıl süre ile izin verilebilir” fıkrasına da ihracat ibaresi eklendi. Bu ülke için 3 yıl olarak belirlenen süre de 5 yıla çıkarıldı.