TGS: Ses çıkarılmazsa yakında Hürriyet'in kapısında da polisleri görebilirler

TGS: Ses çıkarılmazsa yakında Hürriyet'in kapısında da polisleri görebilirler
Güncelleme:

Ekrem Dumanlı'nın \"Gazeteciliğine kefil olduklarını\" söyleyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Gazeteciler Sendikası ses çıkarılmazsa yakında Hürriyet'in kapısında da polisleri görebileceklerini söyledi.

TGS: BELKİ YAKINDA POLİSLERİ HÜRRİYET'İN KAPISINDA GÖREBİLİRSİNİZ

Ekrem Dumanlı'nın "Gazeteciliğine kefil olduklarını" söyleyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Gazeteciler Sendikası ses çıkarılmazsa yakında Hürriyet'in kapısında da polisleri görebileceklerini söyledi.

Özgür medyayı hedef alan operasyona tepkiler sürüyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, gazetecilere yapılanların hiçbir şekilde tasvip edilmeyecek bir olay olduğunu söyledi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başakanı Uğur Güç ise daha önce gazetecilere yapılanları nasıl savundularsa yapılan operasyonda da gazetecileri yine savunacaklarını belirtti.

"YAKINDA HÜRRİYET'İN KAPISINDA DA POLİSLERİ GÖREBİLİRSİNİZ"

TGS Sekreteri Mustafa Kuleli de yapılan operasyonlarda susulması halinde memlekette ses çıkaracak hiç kimsenin artık kalmayacağını belirterek, yakında Hürriyet gazetesinin kapısında da polisleri görebileceklerini ifade etti.

TURGAY OLCAYTO: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE GETİRİLEN BİR ENGELDİR

Hiçbir şekilde tasvip edilmeyecek bir olay olduğunu söyleyen Olcayto, "Bu nereden bakarsanız bakın bir kere düşünceyi ifade özgürlüğüne getirilen bir engeldir. Zaten düşünceyi ifade özgürlüğünün önünde engeller hiç bitmiyor. İkincisi halkın habere ulaşmasını engellemektir, o kanalları tıkamaktır. Üçüncüsü ve bence asıl önemlisi hem kamuoyu üzerinde hem medya üzerinde bir korku yaratmaktır. İşte ben buna genellikle korku iklimi diyorum. Böyle bir hava yaratmak ve insanları edilgin kılmaya yönelik davranıştır." dedi.

Basın mensuplarının örgütle suçlanması konusunda ise Turgay Olcayto, "Örgüt kurduysa o zaman açık açık söylenmesi lazım, toplum da bilsin ama insanları çamur at izi kalsın gibi ortada bırakmamaları lazım. Makul şüphe nedir? Bildiğim kadarıyla Ekrem Dumanlı bir gazeteci. Kitapları olan ve gazetecilikten başkada işi olmayan bir arkadaşımız. Bir gazetenin yöneticisi. Yeri belli yurdu belli." dedi.

UĞUR GÜÇ: GAZETECİLERİ YİNE SAVUNACAĞIZ

TGS Başkanı Güç ise, "Daha öncesinde Ergenekon davasında, Oda TV davasında, KCK davasında gazetecileri nasıl savunduysak, bu operasyonlar sonucunda gazetecileri yine savunacağız. Bizim tek tarafımız gazeteciliktir, mesleğimizdir." ifadelerini kullandı.

MUSTAFA KULELİ: ZAMAN’I VE SAMANYOLU’NU SAVUNACAĞIZ

14 Aralık operasyonunu değerlendiren TGS Genel Sekreteri Kuleli de "Gazetecilik faaliyeti nedeniyle yargılanan arkadaşlarımızı nasıl savunduysak, bugün de Samanyolu’nda, Zaman Gazetesi’nde, Cihan Haber Ajansı’nda, Feza Gurubu’nda çalışan arkadaşlarımızı yine savunacağız. Kimse gazetecilik faaliyeti nedeniyle bu ülkede cezalandırılamaz. Birkaç sene önce 100’den fazla arkadaşımız cezaevindeydi. Yoğun bir çaba sarf ettik, sadece sendika değil cemiyetle ve bir çok meslek örgütü ile. Bugün o sayı 20’ye, 20’nin altına inmişti son operasyona kadar. Şimdi bu sayının yeniden yükselmesine müsaade etmememiz lazım. Türkiye dünyanın en büyük gazeteci cezaevi olmamalı." dedi.

Gözaltına alına alınanlara isnat edilen suçlar hakkında ise Kuleli, "Bu arkadaşların başka bir iş yaptıklarını görmedik. Ayrıca Ekrem Dumanlı uluslararası basın örgütlerine üye bir gazetecidir, kitaplar yazmış bir isimdir. Gazetecilik ve gazetecilik etiği üzerine yazılar yazmış ve tartışmalar başlatmış bir isimdir.

"GAZETECİLİK YAPTIKLARINA KEFİLİZ"

İsnat edilen suça bakıyoruz, suç; devleti ele geçirmek. Bu da bir şüpheye dayandırılıyor. Burada kimse kimseyi kandırmasın, geçmiş davalarda olduğu gibi de yine bunun bir inandırıcılığı yok. Gözaltına alınan meslektaşlarımızın devleti ele geçirmek gibi bir şey yaptığına tanık değiliz. Gazetecilik yaptıklarına kefiliz.

Görüşlerine birebir katılmasak dahi. Buradan şu sonuç çıkıyor, bu operasyon sadece Zaman ve Samanyolu ile ilgili bir operasyon değil böyle düşünürsek çok yanılırız. Bugün bu guruplara yönelmiş olabilir, yarın belki ana akım medyada başka gazetelere yönelecektir. Nasıl daha önce Kürt medyasına yönelik operasyon oldu, geri herkes sustu. Ondan sonra baktık ulusalcılara yöneldi, sonra baktık solculara yöneldi, şimdi cemaate yöneldi. Bunda da susulursa, belki yarın memlekette ses çıkaracak hiç kimse kalmayacak. Belki yarın Hürriyet gazetesinin kapısında da polisleri göreceksiniz, hiç şaşırmayın." değerlendirmesini yaptı.

"ÇARŞI’NIN DARBE YAPACAĞINA İNANIYOR MUSUNUZ"

Gezi olaylarına karışan Çarşı Grubu'nun bugün görülen davayla ilgili TGC Başkanı Turgay Olcayto açıklamalarda bulundu. Beşiktaş taraftar grubu Çarşı davası ile ilgili Olcayto, "Atılı suç darbe, yahu siz inanıyor musunuz Çarşı Grubu'nun darbe yapacağına? Ama bu çocuklar yargılanıyorlar ciddi ciddi. Ve bu çocukların üzerinde ciddi bir baskı var. Her an istenen ceza 18 yılı bulan ağır hapis olabilir. Ne yapmıştır bu gurup diye düşünebilirsiniz, adam mı bıçaklamıştır, yol mu kesmişlerdir? Hayır bunların tek suçu var Gezi olaylarına aktif olarak katılmışlardır. Gezi’yi desteklemişlerdir ama çok bilinen bir grup olduğu için buradan başladılar ve bu dava ile diğer gençleri de korkutabiliriz diye düşünüyorlar. İşte dediğim korku iklimine yönelmek bu. Yani Türkiye’de herkesi edilgen kılmak istiyorlar." dedi.

CİHAN