TİB Onaylı Belgeler Montaj Dublaj İddialarını Çürüttü

TİB Onaylı Belgeler Montaj Dublaj İddialarını Çürüttü
Güncelleme:

Emniyet’in gözaltına alınan polislerin avukatına verdiği CD’de 17 Aralık’tan sonra internete düşen ses kayıtlarının TİB onaylı belgesi yeraldı. CD’deki belgeler, iddiaların aksine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dinlenmediğini de ispatlıyor. Erdoğan, yols

7-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından internette yayınlanan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının montaj veya dublaj olmadığı tescillendi. Söz konusu kayıtların TİB onaylı belgeleri, son operasyon kapsamında polis avukatlarına verilen dosyalarda çıktı. Yolsuzlukla mücadele eden emniyet mensuplarına yönelik operasyonda gözaltına alınan polislerin avukatlarına Emniyet’te dağıtılan CD içerisinde binlerce sayfalık evrak ve tape çözümü bulunuyor. Tapelerden bir kısmı daha önce internette yayınlanan ve Erdoğan’a ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarından oluşuyor. Bazı dinleme kayıtları suçla ilgili olmadığı gerekçesiyle kâğıda dökülmemiş. Ancak meslektaşlarına hukuksuz operasyonu yapan emniyetçiler, bu kayıtları deşifre etti. Belgeler Erdoğan’ın dinlendiği iddiasını da çürütüyor. Çünkü Erdoğan’ın TİB kayıtlarına giren konuşmaları, kendisinin dinlenmesiyle değil yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında ‘Hedef Kişi’ olarak dinlenen şahıslarla görüşmesinden elde ediliyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yürüten ve aralarında eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı’nın da bulunduğu 33 polis önceki gün gözaltına alındı. Gözaltına alınan polislerin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorguları sırasında çok önemli bir detay ortaya çıktı. Savunma için avukatlara dağıtılan ve içinde suçlamaların bulunduğu CD’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olan yüzlerce telefon görüşmesine de yer verildi. Erdoğan’a ait olan görüşmelerin tamamı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) onaylı. Üzerinde “Gizli” ibaresi ile birlikte “TAPE KAYIT SIRA NO” ile “Kurum Arşivinde Muhafaza edilen dosya numarası ve kaydı” bulunuyor. Bu durum Erdoğan’ın montaj savunmasını çürüttü. Ayrıca “Yasama Dokunulmazlığı” başlıklı klasörde toplanan görüşmelerin hiçbirinde Erdoğan “Hedef Kişi” olarak dinlenmemiş. Erdoğan’ın TİB kayıtlarına geçen konuşmaları, danışmanları ya da “17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet” soruşturması kapsamında “Hedef Kişi” olarak dinlenen şahıslar aracılığıyla gerçekleştiği belirtiliyor. Üstelik, bazı dinleme kayıtları yolsuzlukla mücadele eden polisler tarafından suça ilişkin olmadığı gerekçesiyle kağıda dökülmemişti. Meslektaşlarına hukuksuz operasyonu yapan polisler, bu kayıtları da deşifre etti.

Tutanakların hepsi TİB onaylı ve imzalı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ait olan görüşmelerin tapeleri tutanaklarla rapor haline getirilmiş. Görüşmeler ‘Yasama dokunulmazlığı 1 ve 2’ klasörlerinde toplandı. Tutanaklar ‘İLETİŞİMİN DİNLENMESİ VE KAYDA ALINMASINA İLİŞKİN TUTANAK’ başlığını taşıyor. Tutanakların her sayfasında TİB aidiyet numarası ve ses kayıtlarını tape haline getiren memurun imzası bulunuyor. Ayrıca ‘Tape Kayıt Sıra No’, hedef kişinin numarası, telefon görüşmesinin saati, kimi aradığı, konuşmanın hangi dil ile yapıldığı ve kiminle yapıldığı açıkça belirtiliyor. Her tutanağın başında telefon dinlenmesi izninin hangi mahkemeden alındığına açıkça yer verilmiş. Erdoğan’ın ‘hedef kişi’ olarak dinlenmediği de kayda geçirilen önemli bir nokta.  25 Aralık soruşturmasında adı geçen Cemal Kalyoncu, Yasin el Kadı, M. Latif Topbaş, Fatih Saraç, Şenol Kazancı gibi savcılık talimatıyla dinleme onayları alınan kişilerin dinlendiği, Tayyip Erdoğan, Taner Yıldız, Muammer Güler gibi yasama dokunulmazlığı olan isimlerin hedef şahıslarla temasları sebebiyle dinlemeye takıldığı açık şekilde görülüyor.

Erdoğan’ın söz konusu konuşmalarda, 25 Aralık soruşturmasındaki şüpheliler arasında bulunan Yasin el Kadı ile görüşmeleri de yer alıyor. Ayrıca Yasin el Kadı’nın da ortağı olduğu Bosphorus 360 isimli şirketin Etiler Polis Okulu arazisinin bedelsiz devralma girişimi olayında Erdoğan’ın danışmanı Şenol Kazancı ile yaptığı konuşma da bulunuyor. Erdoğan ile M. Latif Topbaş arasında geçen konuşma tutanaklara yansıyor. Yayınlandıkları dönemde gündemi sarsan ses kayıtlarının tape dökümlerinin birebir aynı olduğu açıkça görülüyor.

Zaman