Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'e 21 Ay Hapis Cezası!

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'e 21 Ay Hapis Cezası!
Güncelleme:

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'e 21 Ay Hapis Cezası!

Gazeteciye 21 Ay Hapis Cezası!

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Twitterdan hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl 9 aylık hapis cezasına çarptırıldı.
Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmadaki karar duruşmasında, Bülent Keneş'in avukatı Çağlayan Erginay, esasa ilişkin savunmasında  “Müvekkilinin mesajında hakaret suçunun unsurunun bulunmadığını, beyanların basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, ayrıca mesaj içeriğinden Başbakan'ın kastedilmediğini, yorum yoluyla mesajın Başbakan'a yönelik olduğuna ulaşıldığını, oysa gerçeğin böyle olmadığını” belirterek müvekkilinin beraatini istedi.

Erdoğan'ın avukatı ise hukukçu bilirkişiden rapor alındığını ve rapora göre mesajın içeriğinin eleştiri sınırını aşarak suç teşkil ettiğini ileri sürdü.

Öte yandan Yargıtay'ın, hakimin vereceği kararla ilgili bilirkişi raporu alamayacağına ilişkin kararı bulunuyor. Buna rağmen mahkemenin kararı doğrudan etkileyen ifadenin hakaret içerip içermediğine ilişkin bilirkişiye başvurması dikkat çekti. Bülent Keneş'in avukatı Çağlayan Erginay, bilirkişi raporuna itiraz etti. Erginay, itiraz dilekçesinde, “Türk Ceza ve Ceza usul hukuku sistemi suçun ve unsurlarının tarif edilmesini tamamen ceza yargıcının inhisarına bırakmıştır. Suçun maddi ve manevi unsurlarının tanımlanması, suçun failinin belirlenmesi bir üçüncü kişi veya makamın takdir yetkisine bırakılamaz. O nedenle sanık Bülent Keneş'in tweet mesajının Ceza Yasası anlamında bir suç oluşturup oluşturmadığının, bu tweetle sayın Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret edilip edilmediğinin sorulması usul ve yasaya aykırıdır.”ifadelerini kullandı. Erginay, tweet mesajının muhatabının kim olduğuna bilirkişi tarafından hazırlanan raporda cevap verilmediği belirterek, ‘rezil' ifadesini lakap olarak kullanan tanınmış birisinin bulunmadığına işaret etti.

Gerekçeli kararda Keneş, 1 yıl 6 ay hapis ceza ile cezalandırıldığı, hakareti alenen işlemesi nedeni ile verilen cezanın artırılarak 1 yıl 9 aya çıkarıldığı kaydedildi. Gerekçeli kararda ayrıca verilen cezanın 2 yıldan az olması, daha önce sanığın bir suçtan mahkûm olmaması ve atılı suçun niteliği göz önünde alındığında hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı belirtildi.

Zaman