TRT Genel Müdürü Şahin'e soğuk duş !

TRT Genel Müdürü Şahin'e soğuk duş !
Güncelleme:

Üst Kurul'un HDP’li üyesi ‘Bakanlar Kurulu'na TRT Genel Müdürü'nün görevden alınmasını teklif edelim’ dedi, muhalefet de öneriye destek verdi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim dönemi yayınlarında, “tek yönlü ve taraf tutan yayın yapılamayacağı” ve “fırsat eşitliğinin sağlanmasını zorunlu” kılan kararına karşın BaşbakanTayyip Erdoğan’a diğer adaylardan çok daha fazla yer veren TRT’nin Genel Müdürü için RTÜK’ten sürpriz bir hamle geldi. Kurulun HDP kontenjanından seçilen üyesi Ahmet Yıldırım, Genel Müdürİbrahim Şahin’in görevden alınması için Bakanlar Kurulu’na teklif sunulmasını istedi. Yıldırım’a muhalif üyeler de destek verdi.

Seçim sürecinin başlamasının ardından RTÜK’ün muhalefet kontenjanından seçilen üyeleri TRT yayınlarını mercek altına almıştı. Son raporda, TRT haber kanalının 20 Temmuz’da Cumhurbaşkanı adaylarından Ekmeleddin İhsanoğlu’na 3 dakika 55 saniye, Selahattin Demirtaş’a 0 saniye yer verirken Erdoğan’a 1 saat 33 dakika 29 saniye yer verdiği ifade edilmişti.

Bu raporun ardından TRT ile ilgili tartışmalar daha da alevlendi. Son olarak Hatay ziyareti sırasında TRT’ye tepki gösteren Selahattin Demirtaş, konuşması sırasında TRT’nin mikrofonunu eline alarak, İbrahim Şahin’e “Seni görevden aldıracağım, cumhurbaşkanı olunca” diye seslenmişti.

Bu çıkışın ardından RTÜK’ün HDP kontenjanından seçilen üyesi Ahmet Yıldırım, üst kurula Şahin’in görevden alınması için Bakanlar Kurulu’na teklif sunulmasını önerdi. Yıldırım, Üst Kurul Başkanlığı’na sunduğu dilekçede, şunları kaydetti:

“TRT Genel Müdürü, bırakın tarafsızlığını yitirmeyi ve siyasi demeç vermeyi, kendisi de seçimde adaymış gibi siyasi rekabet içerisine girerek seçimde galip ve mağluplar belirleyecek kadar cüretkârlaşmıştır. Bağlı bulunduğu siyasi otorite ile denetiminde olduğu denetleyici ve düzenleyici idari otorite olan RTÜK’ten rol çalarak, sözüm ona kendisi ve müdürü olduğu kuruma dönük eleştirilere, aklınca siyasi söylemlerle cevaplar vermiştir. Bu siyasi demeçleri vermeye yeltenmiş birinin bu görevi sürdürmesi, hatta kamu görevlisi olması mümkün değildir. Sayın müdür, aslında bu siyasi refleksle, kendisi ve kurumuna dönük eleştirilerin ne kadar haklı ve yerinde olduğunu teyit etmiştir. Bu durum, malumun ilan edilmesidir. Açıklamaları ile kamusal sorumluluğunu yitiren, pervasızlaşan ve haddini aşan sayın müdür, TRT’nin ne kadar siyasileştiğini ve taraflı hale geldiğini gözler önüne sermiştir.”

TRT Genel Müdürü’nün atanmasında teklif etmeye yetkili olan RTÜK’ün, yetkide paralellik ilkesi gereğince görevden alma teklifinde de bulunabileceğin ifade eden Yıldırım, “TRT Genel Müdürü’nün tarafsızlığını yitirdiği, görevi ihmal ve görevi kötüye kullandığı, bulunduğu makamları siyasete alet ettiği ve bu amaçla kullandığı suçları kapsamında görevden alınması için Bakanlar Kurulu’na teklif kararının Üst Kurul’ca alınması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim” dedi.

‘TRT babanın çiftliği mi?’

Yıldırım’a muhalefet kontenjanından seçilen diğer üyelerden de destek geldi. CHP kontenjanından seçilen üye Ahmet Yıldırım şöyle konuştu: “Şahin koltuğunu korumak için son çırpınışlarını yapıyor. TRT kulislerinde kendisinin paralel olduğu dedikoduları ve bu yüzden görevden alınacağı konuşuluyor. Ayrıca TRT’nin bir genel müdür yardımcısı tarafından yönetildiği ve Şahin’in pasifize edildiği, en yakın kurmaylarının paralel olduğu gerekçesiyle görevden alındığı da gelen bilgiler arasında. Bu durum Şahin’i ciddi anlamda korkutuyor. Şahin, yerel seçim döneminde Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) aldığı cezalar nedeniyle istifa etmelidir. Üstelik atanmış bir bürokrat olan Şahin, cumhurbaşkanlığı seçiminde kimin galip kimin mağlup olacağını tayin etme terbiyesizliğini yapamaz. Şahin, iddialarını sürdürürse Demirtaş’a şimdiye kadar verdikleri yayınlarını da keseceklerini söylüyor. Sen kimsin? TRT babanın çiftliği mi? 75 milyonun vergisiyle görev yapan TRT’yi kendi özel kanalın gibi yönetme densizliğini yapamazsın.”