TRT'deki ikinci skandal TBMM'de

TRT'deki ikinci skandal TBMM'de
Güncelleme:

CHP’li Yılmaz, “Kadınların arkasından Bektaşi gibi bakılmaz” sözlerini TBMM gündemine taşıdı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, vatandaşın vergileriyle yayın yapan TRT’de halkın değerlerine hakaret eden yayınlara izin verilmesini TBMM gündemine taşıdı.
Yılmaz, “Namaz kılmayan hayvandır” sözleriyle büyük tepki yaratan Prof. Dr. Mustafa Aşkar’ın yine TRT’deki “Ramazan Sevinci” programında söylediği “Kadınların arkasından Bektaşi gibi bakılmaz” sözlerini TBMM gündemine taşıdı.
CHP’li Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a Aşkar’ın sözleriyle ilgili yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını sordu. CHP Milletvekili, “Alevi-Bektaşi inançlı yurttaşlarımızın da devlete ödediği vergilerle finanse edilen TRT’de, sistematik biçimde Atatürk’e, Cumhuriyet’e, nüfusumuzun önemli bir bölümünü oluşturan Aleviler’e, Bektaşiler’e hakaret içeren programlara yer verilmesinin sorumluluğu kimdedir?” dedi.
AŞKAR’A ÖDEME YAPILDIYSA GERİ İSTENDİ Mİ?
Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Aşkar’ın kamuoyunda büyük tepki çeken sözleriyle ilgili olarak TRT’ye herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığını sordu. Yaptırım uygulanmadıysa bunun gerekçesinin açıklanmasını isteyen Yılmaz, Aşkar hakkında da başlatılan bir soruşturma olup olmadığına yanıt verilmesini istedi. Yılmaz, Aşkar’ın Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeliği görevinin devam edip etmediğinin açıklanmasını isteyerek, “Bütçesi halkın vergileriyle oluşan TRT, Prof. Aşkar’a söz konusu programa katılması nedeniyle para ödemiş midir? Ödediyse ne kadarlık bir ödeme yapılmıştır? Eğer böyle bir ücret verilmişse suç olan bu açıklamaların sahibinden söz konusu ücret geri istenmiş midir?” sorusunu yöneltti.
“HAKARETLERE GÖZ YUMAN YAYINLAR KİMİN SORUMLULUĞUNDA”
TRT’de yayınlanan programların denetiminin kim ya da kimler tarafından yapıldığını soran Yılmaz, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“-TRT’deki yanlı ve hakaret içeren yayınlar dolayısıyla özür dilenmesi düşünülmekte midir?
-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Haziran 2016 tarihinde basında da yer alan “Kimi zaman ağaç, çiçek, böcek, kimi zaman kadın çocuk üzerinden ortalığı karıştırıp ülkenin huzurunu kaçırıyorlar. Her biri profesyonel provokatör, artık bunlar da deşifre oldular” açıklamaları dikkate alındığında, bahsi geçen ‘profesyonel provokatör’ sözü ile Prof. Aşkar mı kast edilmektedir?
-Bu yayınlar TRT’nin yayın politikasının yansıması mıdır? Bu programlar ve yayınlar yapılmasında iktidarın herhangi bir etkeni ya da yönlendirmesi söz konusu mudur?
-Her inançtan yurttaşımızın yanı sıra Alevi-Bektaşi inançlı yurttaşlarımızın da devlete ödediği vergilerle finanse edilen TRT’de, sistematik biçimde Cumhuriyetimiz’in kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, Cumhuriyet’e, nüfusumuzun önemli bir bölümünü oluşturan Aleviler’e, Bektaşiler’e hakaret içeren programlara yer verilmesinin ve bu hakaretlere göz yuman yayınlar yapılmasının sorumluluğu kimdedir? Sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?”