TRT’deki torpil iddiaları belgeleriyle soruldu

TRT’deki torpil iddiaları belgeleriyle soruldu
Güncelleme:

TRT'de yapılan işe alım sınavı ve mülakatlarında torpil iddiaları gündeme gelmişti. CHP'li vekil Atilla Sertel, TRT’deki torpil iddialarını belgeleriyle birlikte yeniden gündeme getirdi.

TRT’nin 380 kişilik kadro için 8 ayrı branşta açtığı yazılı sınavda birinci olanların hiçbiri atanamamış, 380 kişi alınacağı belirtilmesine rağmen 251 kişinin alınması büyük tepki çekmişti. Sosyal medya üzerinden örgütlenen TRT sınav mağdurları mahkemeye başvurmaya ve çeşitli protesto gösterileri yapmaya hazırlanırken, TRT’nin personel alım sınavlarına yönelik “torpil” iddialarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

TRT personel alımına yönelik iddiaları Meclis gündemine taşıyan ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, yeni bir iddiayı daha belgeleriyle birlikte gündeme getirdi.

Uğur Temir isimli bir şahsın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a gönderdiği maille kuzeninin TRT’de işe başlaması konusunda yardım istediğini açıklayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şu bilgileri verdi:

BAKANDAN YARDIM TALEBİ

“Uğur Temir isimli kişi Ekim 2015 tarihinde, Üstad diye hitap ettiği Bakan Berat Albayrak’a gönderdiği mailde TRT sınav başvuruları için kuzeninin özgeçmişini gönderdiğini belirtiyor ve ilgilenmesini rica ediyor. Aynı gün saat 19:50'de Temir'in e-postasına cevap veren Berat Albayrak, ‘Tamam hocam, Haber ederim ben.’ diyerek bu kişi ile tanıştığını ve iş yaptığını kabul ediyor. Temir, 3 Kasım'da attığı mailinde ise TRT'ye yerleştirmeye çalıştığı kuzenin açık adres ve başvuru numarasını yine Albayrak'a gönderiyor. Gönderdiği e-postada, ‘Üstad s.a.,Kuzen TRT'ye başvuruyu yapmış adayno:19887 Aydın Yurtseven (TRT hukuk müşavirliğinden avukat/ DİHA) ile iletişime geçip ona bilgileri vermiş yardımcı da olmuş sağolsun. Bilgin olsun.’ diye yazıyor. TRT’nin 1.5 yıl süren yazılı ve mülakat sınavlarının ardından yüzlerce kişi açıkta kalırken, sınav birincileri dahi kuruma yerleşememişken 19887 aday numarası ve Bakan Berat Albayrak referansı ile sınava başvuran Yasin Güven Öztürk isimli kişi Yapım Yayın Elemanı olarak TRT’de çalışmaya hak kazanıyor. TRT’de işlerin ve alımların liyakatla değil de torpille yürüdüğünün göstergelerinden biridir bu. Bu sınav iptal edilmeli, hakları gaspedilen yüzlerce gencin mağduriyetleri giderilmelidir.”

AKP’Lİ VEKİLE TEŞEKKÜR ZİYARETİ

TRT sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Yapım Yayın Elemanı sınavını kazanan Caner Öğüt isimli kişinin de AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’e teşekkür ziyaretine geldiğini ve Mustafa Yel’in bunu Facebook sayfasında paylaştığını hatırlatan Atila Sertel, “Emek vererek, gece gündüz demeden sınava hazırlanarak 1.5 yıl boyunca umut besleyen gençlerimizin çok büyük bir kısmı iktidar yanlısı olmadıkları için TRT’ye alınmadı. Ancak iktidardan bakanlarla, milletvekilleriyle görüşenler, AKP üyesi olanlar, referansı güçlü olanlar bugün TRT’de gibi bir algı oluştu. Kuruma yerleşmeye hak kazananlar belki hak ederek girdi ancak ortaya çıkan fotoğraflar ve belgeler nedeniyle şaibe oluşmuştur. TRT sınavının mülakat kayıtları tüm şeffaflığıyla yayınlanmalı ve kamu vicdanı rahatlatılmalıdır” diye konuştu.

MÜLAKATLARI AKİT YAZARI MI YÖNETTİ?

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile boy boy fotoğrafları olan, sosyal medya paylaşımlarına bakıldığında AKP üyesi veya sempatizanı olduğu anlaşılan Züleyha Koç isimli kişinin de TRT’de Stajyer Muhabir olarak işe yerleştirildiğini dile getirdi.

Bir diğer iddianın ise TRT ile resmi bağı bulunmayan Yeni Akit Gazetesi Yazarı Kenan Alpay’ın da mülakatlara girdiği yönünde olduğunu vurgulayan Sertel, “1 Aralık 2016 tarihinde TRT Ana Yerleşkesinde yapılan muhabir 2 uygulamalı mülakatında Yeni Akit Gazetesi Yazarı Kenan Alpay’ın da mülakatlarda bulunduğu ve hatta komisyon başkanı sıfatıyla mülakatları yönettiği iddia ediliyor. Kenan Alpay'ın TRT ile hiç bir organik bağı bulunmamasına rağmen komisyonda hangi sıfatla yer almıştır? TRT Genel Müdürlüğü bu mülakatları kamera kaydına aldıysa – ki almalıdır- görüntülerin hepsi yayınlamalıdır” dedi.

İsimleri geçen bakan ve milletvekilleri başta olmak üzere TRT Genel Müdürlüğü’nden bu iddialara yönelik cevap beklediğini ifade eden Atila Sertel, aksi takdirde sınavı kazananların yanında diğer sorumluların, bakanların, milletvekillerinin töhmet altında kalacağını ve başta mağdurlar olmak üzere toplum vicdanında aklanamayacaklarını söyledi.


TRT’deki torpil iddiaları belgeleriyle soruldu - Resim : 1

TRT’deki torpil iddiaları belgeleriyle soruldu - Resim : 2

TRT’deki torpil iddiaları belgeleriyle soruldu - Resim : 3