TRT'nin aldığı pay ve sayaç okuma bedeli de geri alınabilir

TRT'nin aldığı pay ve sayaç okuma bedeli de geri alınabilir
Güncelleme:

TRT'nin aldığı pay ve sayaç okuma bedeli de geri alınabilir

TRT'nin aldığı pay ve sayaç okuma bedeli de geri alınabilir

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kayıp-kaçak parasının elektrik abonelerine iadesine karar verdi. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi de, abonelerden alınan ‘fazla TRT payı ve sayaç okuma parasının’ iadesini kararlaştırdı. Bu gelişmeler sonrası elektrik aboneleri; Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemesi’ne kayıp-kaçak, TRT’nin aldığı fazla pay ve sayaç okuma bedelleri için tek başvuru yapabilir.

 

Zaman'dan İsmail Altunsoy'un haberine göre, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 17 Aralık 2014’te aldığı kararla, elektrik abonesinden tahsil edilen kayıp-kaçak parasını hukuka aykırı buldu ve geçmiş 10 yıla yönelik iadesine karar verdi. Karar, yaklaşık 36 milyon abone için örnek teşkil ediyor. Aboneler, faturalardaki kayıp-kaçak bedelini almak için dağıtım şirketlerinin kapısını çalarken kararın ayrıntıları da netleşmeye başladı. Yargıtay son kararına, ‘Elektrik piyasası mevzuatının EPDK’ya sınırsız bir fiyat belirleme hak ve yetkisi vermediğini’ gerekçe gösterdi. Ayrıca Yargıtay’a göre elektriğin sahibi dağıtım şirketi elektrikte hırsızlığı önlemek için gerekli tedbirleri almak zorunda. Bu nedenle, hırsızlanma yoluyla tüketilen elektriğin parasını dürüst aboneden almak dağıtım şirketlerinin gerekli yatırımları yapmasına da engel olur. Öte yandan Yargıtay kaynakları, elektrik abonelerinin sadece kayıp-kaçak parasını değil, fazla ödenen TRT payı ile sayaç okuma bedellerinin de dağıtım şirketinden isteyebileceği bilgisini verdi. Nedeni, Yargıtay 3. Dairesi’nin TRT payı ve  sayaç okuma parasının da iadesine karar vermiş olması. Buna göre aboneler, her 3 kalemin iadesi için tek başvuru yapabilir. 

Elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak parası, uzun süredir kamuoyunda tartışılan bir konu. Ancak Silifke’de bir elektrik abonesinin Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne kayıp-kaçap parasının iadesi için yaptığı başvuruyla başlayan hukuki süreci Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 17 Aralık 2014’te sonlandırdı. Kurul, hırsızlanma yoluyla tüketilen elektriğin parasının dürüst aboneden alınamayacağına karar verdi. Aynı kararda geçmişe dönük 10 yıllık kayıp-kaçak bedelinde aboneye iadesini hükme bağladı. Zaman Türk basınında ilk kez Yargıtay’ın nihai kararını 23 Aralık’ta ‘Yargıtay, elektrikte son noktayı koydu: Kayıp-kaçak bedeli aboneye geri ödenecek’ başlığı ile kamuoyuna duyurdu.