TSK: İftira haberleri tek merkezden yapılıyor, aramıza nifak sokuluyor

TSK: İftira haberleri tek merkezden yapılıyor, aramıza nifak sokuluyor
Güncelleme:

Hükümet yanlısı gazete ve televizyon kanallarının ‘paralel’ iftiralarına Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) de karıştırması Genelkurmay’ın sert tepkisini çekiyor.

 

 

 

TSK: İftira haberleri tek merkezden yapılıyor, aramıza nifak sokuluyor

Hükümet yanlısı gazete ve televizyon kanallarının ‘paralel’ iftiralarına Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) de karıştırması Genelkurmay’ın sert tepkisini çekiyor.

Son olarak A Haber’de Sevilay Yükselir’in sunduğu ‘Yüzde Yüz Siyaset’ programında  benzer ithamlarda bulunuldu. İddiaları yargıya taşıyan Genelkurmay Başkanlığı, programa katılan avukat Fidel Okan, Sabah muhabiri Abdurrahman Şimşek ve yazar Sevilay Yükselir hakkında suç duyurusunda bulundu. Kamu görevlisine hakaret, iftira ve gizliliği ihlal suçunun oluştuğuna işaret eden Genelkurmay, bu haberlerin ortak bir merkezden yönlendirildiğini, TSK içine nifak sokulmaya çalışıldığını vurguladı. Suç duyurusunda  önce ortaya atılan iftiralar, ardından bunun oluşturduğu suçlar hatırlatıldı. “TSK’da cemaat yapılanmasının olduğu, çözüm sürecinin aleyhine çalışıldığı, örgütün TSK içerisinde Tümg. ve Org. seviyesinde mensuplarının olduğu, ana örgüt soruşturması başladığında bir kuvvet komutanının da bu soruşturmada  yer alacağı, paralelci olarak tanımlanan bazı emniyet mensuplarının yakınlarının TSK’ya sızdığı, paralelci olmayan kişiler hakkında ‘askerliğe elverişli değil’ raporları düzenlendiği, kendi yandaşlarına sınav sorularının sızdırıldığı.” iddialarının somut hiçbir dayanağının bulunmadığı ifade edildi.

Aynı yalanın 4 ay sonra tekrarında kasıt var

Genelkurmay’ın suç duyurusu dilekçesinde dile getirilen tespit ve eleştiriler özetle şöyle: “Farklı gazete ve internet sitelerinde yayınlansa da aynı içerikteki haber ve yorumlar ortak bir merkezden yönlendirilmektedir. Söz konusu iddiaların ortak amacı ‘TSK ve mensupları hakkında kamuoyunda olumsuz algı yaratmak, TSK’yı belirli bir yapılanmanın ele geçirdiği fikrine kamuoyunu alıştırmak ve bu suretle TSK personelinin yaptığı işlem ve faaliyetleri itibarsızlaştırmaktır. Bu tarz haberler yalanlanmasına rağmen 4 ay sonra tekrar aynı haberlerin yapılması özel bir kasıt içermektedir. Programdaki ifadeler TSK personelinin onur, şeref ve saygınlığını rencide etmektedir. TCK’nın 125/3-a maddesinde tanımlanan ‘Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret’ suçu oluşturur. Personel talimatla iş yaptıkları iddia edilerek zan altında bırakılmaktadır. Somut delil olmadan adli ve idari işlem yapılması amaçlanmaktadır. Bu eylemler TCK’nın 267. maddesine göre ‘iftira’ suçu oluşturur. TSK’da  hukuki olmayan bir yapılanmanın güçlü olduğu kanısı uyandırılarak ‘astlık-üstlük münasebeti zedelenmektedir. Güven hissi yok edilmeye çalışılarak ‘tahkir veya tezyif edici fiil ve harekette bulunmak’ suçu işlenmektedir. Devam eden soruşturma kapsamında tespit edilen ifadenin elde edilmesi ve içeriğinin açıklanması gizliliğin ihlalidir.”

27 Haziran 2014 tarihli Akşam gazetesinde yayınlanan, ‘Karargahta 40 Paralel Paşa’ başlıklı haber de TSK, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı tarafından ayrı ayrı yalanlanmıştı. Genelkurmay, “Bu haber sorumsuzluk örneğidir. Hukukî, insanî ve vicdanî dayanağı bulunmamaktadır.” demişti.