Turan Bozkurt: Vergilerimizin hesabını kim verecek AA!

Turan Bozkurt: Vergilerimizin hesabını kim verecek AA!
Güncelleme:

Zaman Ekonomi Müdürü Turan Bozkurt AA’nın katlanan zararı ve nasıl denetlenemediğini anlattı. Bozkurt yazısında AA'nın uzaya uydu göndermediğine göre kaynakların etkin kullanılmadığının aşikâr olguğunu söyledi.

 Vergilerimizin hesabını kim verecek AA!

Zaman Ekonomi Müdürü Turan Bozkurt AA’nın katlanan zararı ve nasıl denetlenemediğini anlattı. Bozkurt yazısında AA'nın uzaya uydu göndermediğine göre kaynakların etkin kullanılmadığının aşikâr olguğunu söyledi. İşte o yazının bir bölümü; 

 

Kemal Öztürk’ün Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürlüğü’nden istifa etmesine farklı mânâlar yüklense de mevzuu iktisadi açıdan tahlil edeceğim.

Yalçın Akdoğan’ın selefi Bülent Arınç’ın kadrolarını tasfiye edip etmediği bahse konu zevatı alâkadar eder. Bundan ziyade Anonim Şirket statüsündeki AA’nın vatandaşın vergilerinden her geçen sene daha fazla para harcamasının sebepleri ile alâkadar olmakta fayda var.

AA’nın katlanan zararı, AKP’nin halktan toplanan vergileri etkin kullanıp kullanmadığına dâir nice misalden biridir. AA yönetimi, ‘zarar yok’ diyebilir. Mamafih ajansın faaliyet giderlerinin tamamına yakını Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden yapılan transferlerle karşılanıyor. Artan giderler ve güdük kalan brüt gelir (2013: 28,5 milyon TL) arasındaki makas, kanun hükmünde kararname marifeti ile zahiren kapatılmış olabilir. Bu vaziyet Basın Enformasyon bütçesinden aktarılan paraların çarçur edildiği hakikatini ortadan kaldırmaz. 3 senede 400 milyon TL’ye yakın parayı harcayan AA, uzaya uydu göndermediğine göre kaynakların etkin kullanılmadığı aşikâr.

 

Müstafi Genel Müdür Öztürk dâhil her yönetici, ‘gelirleri artırdık’ derken her ne hikmetse artan giderlerden hiç bahsetmedi. Giderleri karşılayan Basın Enformasyon’un ismi dahi telaffuz edilmiyor. Faaliyet giderleri 2012’de 1,7 milyon TL iken 2013’te 23,1 milyon TL’ye çıktı. Yüzde bin 259’luk gider artışını kim, nasıl izah edebilir? Yine personel giderlerinin, kuruluşun toplam giderlerinin yüzde 79’una tekabül etmesi izaha muhtaçtır.

Ajansın omurgasını teşkil eden kadrolu muhabirlerin maaşları astronomik değil. Kaşeli çalışan muhabirler de açlık sınırında ücretlere talim ettiğine göre personel giderleri, kimlerin maaşları ile şişiyor? Mesela genel müdür ve yardımcıları ile orta kademe yöneticileri ne kadar maaş, ikramiye alıyor? Bunu anlamak için özel sektör mantığı ile çalıştıklarını iddia edenlerin maaşları Cihan, DHA, ANKA ve İHA’daki meslektaşları ile mukayese edilmeli.

YAZININ DEVAMI