Türkiye basın özgürlüğünde sınıfta kaldı

Türkiye basın özgürlüğünde sınıfta kaldı
Güncelleme:

Türkiye'de gazeteciler, davalar ve cezaevi tehdidi altında yaşıyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün verilerine göre Türkiye, dünya basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke içerisinde 149'uncu sırada...

Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan Suriye'ye silah sevkiyatına ilişkin görüntüler nedeniyle Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, 'silahlı terör örgütüne bilerek yardım', askeri ve siyasal casusluk maksadıyla devletin gizli bilgilerini temin etme ve ifşa etme' suçlarından müebbet ve 42 yıl hapis istemiyle tutuklandı. Gazetenin diğer yöneticileri hakkında da soruşturmalar açıldı.

- Can Dündar hakkında 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasına bakan savcı Celal Kara'yla yaptığı röportaj nedeniyle de Cumhurbaşkanı'na ‘hakaret' suçundan soruşturma açıldı.

- Ahmet Altan hakkında, ‘Cumhurbaşkanına hakaret' ve ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek' suçundan soruşturma açıldı. Balyoz Darbe planı haberleri nedeniyle de hakkında soruşturma var.

- Balyoz darbe planı davasına giren belgelerin haberleştirilmesi nedeniyle Yasemin Çongar hakkında kumpas suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

- Perihan Mağden hakkında Nokta Dergisi'ne yapılan polis baskınıyla ilgili verdiği demeç nedeniyle Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan soruşturma açıldı.

DARBEDEN SONRA İLK KEZ

-Gazeteci Hasan Cemal hakkında köşe yazısı nedeniyle soruşturma başlatıldı. Cemal, “12 Mart 1971 darbesi sürecinden sonra, bir yazım nedeniyle ilk kez soruşturma açıldı” demişti.

- Gazeteci Cengiz Çandar hakkında Radikal'de yayımlanan 7 farklı yazısında Cumhurbaşkanı'na ‘hakaret' içeren ifadeler olduğu iddiasıyla 2 ayrı soruşturma başlatıldı.

- Hürriyet Gazetesi'nin, Mursi hakkındaki idam kararını yayınlama şeklinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tehdit edecek şeklinde yapıldığı iddiasıyla Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Erginhakkında soruşturma açıldı.

- Hürriyet Yazarı Ertuğrul Özkök hakkında Bodrum'da sahile vuran çocuk cesedi üzerine “Utan ey büyük adam” başlıklı köşe yazısı sebebiyle, Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan soruşturma açıldı. 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

- Emin Çölaşan hakkında “Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Maliye Bakanı Yanis Varufakis Atina caddelerinde dolaşıyor. Demek ki bizim korkaklar gibi görgüsüz değiller” şeklindeki yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

- Sözcü Gazetesi yazarı Uğur Dündar'a yazısında Binali Yıldırım'a hakaret ettiği iddiasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

- Sözcü yazarı Necati Doğru, Erdoğan'ın müştekisi olduğu hakaret davasında 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

- Bekir Coşkun, "Boyalı merdiven" yazısında AKP'li milletvekillerine hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca “Cumhurbaşkanı'na hakaret” iddiasıyla hakkında dava açıldı.

DİZİ SENARYOSUNA TUTUKLAMA

- Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz, 25 Ağustos 2014 günü yazdığı ‘Allah Davutoğlu'nu utandırmasın' başlıklı yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı'nın ‘kişilik haklarına saldırı' suçuyla açtığı davada 20 bin lira manevi tazminata mahkum edildi.

- Yavuz Baydar hakkında, iki yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan dava açıldı. - Zaman Yazarı Mümtazer Türköne hakkında, yazdığı bir köşe yazısında Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı.

- Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, bir dizi film senaryosu üzerinden polislere El Kaide bağlantılı Tahşiye grubuna operasyon yapılması talimatı verdiği iddiasıyla "terör örgütü yöneticiliği" suçlamasıyla tutuklandı.

- Ekrem Dumanlı, Zaman Gazetesi'nde yayınlanan makalesi ve haberler nedeniyle terör örgütü üyesi olmak suçlamasıyla gözaltına alındı. Serbest bırakıldı. Ardından "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmada hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

- Dumanlı hakkında Bugün TV'deki açıklamaları sebebiyle "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "tehdit" suçlarından soruşturma başlatıldı.

- Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın YönetmeniBülent Keneş hakkında Twitter paylaşımları sebebiyle Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla iddianame hazırlandı. 8 yılla yargılanan Keneş tutuklanmış ve 4 gün cezaevinde kalmıştı.

MEHMET BARANSU HAPİSTE

Mehmet Baransu hakkında Balyoz darbe planı iddiaları ve GDO'lu pirinç soruşturması gibi ödül aldığı haberlerinden dolayı soruşturmalar açıldı. 'Darbe' suçlamasıyla tutuklandı. Ağırlaştırılmış müebbet cezası isteniyor. 2004 yılına ait MGK belgesini yayınladığı için 52 yıla kadar hapsi talep ediliyor. Cumhurbaşkanı'na hakaretten 7 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

- Gazeteci Gültekin Avcı, terör örgütü Selam Tevhid Kudüs Ordusu ile ilgili yazdığı 7 makale sebebiyle silahlı terör örgütü kurmak suçundan tutuklandı.

“BU CAN'A TAKILMIŞ ŞEREF MADALYASI”

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması-nın ardından dün çok sayıda gazeteci ve siyasetçi Şişli'de bulunan Cumhuriyet Gazetesi binasına gelerek geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar ziyaretçileri kapıda karşıladı. Dilek Dündar, "Bu Can'a takılmış bir şeref madalyasıdır. Gurur duyuyoruz. Can'ın herkese selamı var" dedi. Cumhuriyet Gazetesi önünde toplanan kalabalık ‘Can çıkacak tekrar yazacak' şeklinde slogan attı.

NOKTA DERGİSİ'NE BASKIN

- NOKTA Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı işleri Müdürü Murat Çapan, ‘halkı hükümete karşı silahlı isyana tahrik' suçundan tutuklandı. Haklarında 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. NOKTA Dergisi yöneticileri hakkında, ‘örgüt soruşturması' açıldı.

- 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması ve silah yüklü TIR'larla ilgili haberlerinden dolayı soruşturma geçiren Arzu Yıldız hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret ve örgüt suçlamasıyla soruşturma açıldı.

- Muhabir Fatih Yağmur hakkında Reza Zarrab'ın köşkünü haber yaptığı için iftira ve konut dokunulmazlığı suçundan soruşturma baş-latıldı. Silah yüklü TIR'ları soruşturan savcıları adliyede görüntülediği için gözaltına alındı.

- Mustafa Hoş'a Cumhurbaşkanı hakkında yazdığı kitap nedeniyle hakaret suçundan dava açıldı. - Hüseyin Özkaya'ya, MİT tarafından yapılan şikayet üzerine Almanya'yı Türkiye'ye karşı savaşa tahrik etmek suçundan 26 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

MAKUL ŞÜPHE DAVASI

- Aytekin Gezici hakkında attığı tweetrden dolayı Erdoğan, Davutoğlu, Bekir Bozdağ'a hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Evine baskın düzenlenip gözaltına alındı.

- BirGün Gazetesi muhabiri Ömür Şahin'e Emine Erdoğan'a 'hakaret' iddiasıyla dava açıldı.

- Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink attığı tweetler nedeniyle örgüt propagandası yapmak suçundan gözaltına alındı.

- Cumhuriyet Gazetesi yazarları Özgür Mumcu, Meriç Velidedeoğlu ve muhabir Emre Döker'e Cumhurbaşkanı'nın şikâyeti üzerine hakaret suçundan soruşturma başlatıldı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Charlie Hebdo Dergisi'nin karikatürünü köşelerinde yayımladıkları gerekçesiyle Cumhuriyet Gazetesi yazarları Ceyda Karanve Hikmet Çetinkayahakkında 4,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

- Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Erkam Tufan Aytav hakkında, Latif Erdoğan'ın beyanları üzerine ‘örgüt üyeliği' suçlamasıyla soruşturma açıldı.

- Gazeteci Bülent Ceyhan hakkında 25 Aralık soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcısı Muammer Akkaş ile yaptığı röportajdan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, oğlu Bilal Erdoğan'a damadı Berat Albayrak'a ve Yasin El Kadı'ya hakaret suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Efkan Ala'nın mitinglerde devletin uçağını kullandığı haberi nedeniyle de Ala'ya hakaret suçundan dava açıldı.

- Ahmet Dönmez ve Ufuk Köroğlu hakkında yazdıkları kitap nedeniyle Cumhurbaşkanı'na hakaretten soruşturma açıldı.

- Ufuk Köroğlu, Eren Erdem, Emre Erciş, Karşı Gazetesi'nde yazdıkları haberler nedeniyle haklarından ‘darbeye teşebbüs' suçundan soruşturma açıldı. - Muhabir Kamil Maman, İpek Medya'ya kayyım atamasını Bugün Gazetesi'nin balkonunda protesto ettiği için gözaltına alındı. Suç örgütü kurmak ve yönetmek suçlamasıyla soruşturma açıldı. Maman hakkında 4 dava 7 soruşturma daha var.

- Muhabir Yakup Çetin, 17-25 Aralık soruşturmasıyla ilgili haberinden dolayı Cumhurbaş-kanına hakaret suçundan dava açıldı.

- Cumhuriyet Muhabiri Canan Coşkun, AKP'ye yakın Yargı-da Birlik Platformu üyesi Savcı ve hakimlere indirimli lüks konut haberi nedeniyle 24 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

EVE TWEET BASKINI

- Hürriyet Muhabiri Tolga Tanış hakkında, “POTUS ve Beyefendi” kitabında “Cumhurbaşkanı'na hakaret edip iftira attığı” iddiasıyla hakkında kamu davası açıldı.

- Gazeteci Sedef Kabaş, Twitter mesajları nedeniyle, "Tehdit" ve "Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterme" suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı beraat etti.

- Türk Solu Gazetesi yazarı Gökçe Fırat, attığı tweet sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten bir süre tutuklu kaldı.

- BirGün Gazetesi Genel Yayın Sorumlusu Barış İnce, Cumhurbaşkanı'na hakaret davasında 7 bin 500 liralık para cezasına çarptırıldı.

- Barış Pehlivan'a, Cumhurbaşkanına hakaretten dava açıldı.

32 GAZETECİYE GÖZALTI

- BirGün Gazetesi'nde yer alan haber ve köşe yazılarından dolayı İbrahim Aydın, İbrahim Varlı, Cansever Uğur, Zeynep Yüncüler ve Nazım Alpman hakkında Cumhurbaşkanı'na hakaret ve iftira soruşturması açıldı.

-Yolsuzluk Komisyonu'nun çalışmalarına yasak getirilmesini eleştiren Evrensel Gazetesi yazarı Ender İmrek hakkında da Cumhurbaşkanın'a hakaretten dava açıldı.

- BirGün Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin'e, 8 davada 32 yıl hapis talebiyle yargılanıyor.

- MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sözlerini haberleştiren Evrensel Gazetesi'ne ‘Cumhurbaşkanı'na hakaret‘ suçlamasıyla dava açıldı.

- Gazeteci Sedat Gülmez, örgüt propagandası yapmak suçlamasıyla 7 yılla yargılanıyor.

- Diyarbakır'da DİHAve Azadiya Welat kuruluşlarının bulunduğu binaya baskın düzenleyen polis 32 kişiyi gözaltına aldı.

Gazetelere terör örgütü propagandası soruşturması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bugün, Millet, Cumhuriyet, Sözcü, Ortadoğu, Milli Gazete, Posta ve Hürriyet gazetelerine, savcı Mehmet Selim Kiraz'ın yaşamını yitirdiği olaya ilişkin yayınları nedeniyle ‘'Terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan soruşturma başlattı.

Gazetecilere tweet soruşturması

'Çağlayan Adliyesi Baskını'na ilişkin sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili 'terör örgütü propagandası' yapmak suçundan başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında gazeteciler Nazlı Ilıcak, Mirgün Cabas, Banu Güven, Ceyda Karan'ın yanı sıra Asım Yıldırım, Emre Uslu ile Önder Aytaç, akademisyen Koray Çalış-kan, oyuncular Barış Atay, Pelin Batu ve şarkıcı Ferhat Tunç hakında soruşturma açıldı. İfadeleri alındı.

Davayı tweet atan muhabir ifadeye çağrıldı

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Alican Uludağ, Twitter'da silah TIR'ları haberi nedeniyle tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikayet dilekçesini paylaştı. Alican Uludağ hakkında jet soruşturma başlatılarak ifadeye çağrıldı.

Haber: Özgür Düşünce