TÜSİAD dış basına üç dilde darbe girişimi ilanı verdi

TÜSİAD dış basına üç dilde darbe girişimi ilanı verdi
Güncelleme:

İlanlarda Türkiye'de tüm toplum kesimlerinin ve kurumların demokrasiye bağlılığı ile Türkiye ekonomisinin gücü vurgulandı.

Financial Times, Le Monde, Washington Post ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetelerinde yayınlanan ilanlarda, darbe girişimine karşı Türk halkının, siyasi partilerin ve tüm kurumların demokrasiye sahip çıkma iradesinin önemi vurgulandı.

İlan metininde Türkiye'nin küresel düzeydeki konumu ile AB üyelik sürecinin öneminin altı çizildi ve Türkiye ekonomisinin küresel krize rağmen gösterdiği dayanıklılığa dikkat çekildi.

TÜSİAD ayrıca bu alandaki bilgilendirmenin tüm dünyaya yayılması için bir iletişim çalışması başlattı.

İngilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere üç dilde yayınlanan gazete ilanlarını ve metnin Türkçe çevirisinde şu ifadelere yer verildi:

"15 Temmuz gecesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden bir grup darbe yanlısı subay kendi iradelerini halkımıza silahlı bir darbe yoluyla kabul ettirmek istemiştir. Türk halkının, siyasi liderlerin, ülkenin tüm kurumlarının, toplumun tüm kesimlerinin, harekete geçmesi sayesinde, bu girişim başarısız olmuştur.

Tüm kesimler, anayasal düzenin ve kurumlarının ihlaline itirazlarını ve hukukun üstünlüğü ilkelerine, temel hak ve özgürlüklere ve insan haklarına olan bağlılıklarını ifade etmişlerdir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki siyasi partilerin bu müdahaleye karşı ortak tutumu, toplumun tüm kesimlerinde yankı bulmuştur. Toplum içindeki farklılıklara rağmen, barışcıl ve demokratik koşullarda uzlaşının mümkün olduğunu gördük.

AB VURGUSU

Demokrasiye müdahaleler ancak demokratik standartları daha da yükselterek ve hukukun üstünlüğünü güçlendirerek önlenebilir. Türkiye 2005 yılında AB ile üyelik müzakerelerini başlatarak, bu yolda ilerlemekte olduğunu gerçek anlamda göstermiştir. AB'nin demokratik standartları ve üyelik süreci, Türkiye'nin güçlü demokrasisinin ve küresel rekabetçiliğinin en etkin kaynaklarından biri olmuştur.

Bugün Türkiye dünyanın en büyük 18. ekonomisidir ve küresel piyasalara tam entegredir.. Avrupa'nın ötesinde, Türkiye ekonomik, siyasal ve kurumsal olarak transatlantik topluluğunun vazgeçilmez bir üyesidir.

TÜRKİYE DEMOKRASİYE OLAN BAĞLILIĞINI AÇIKÇA İSPATLAMIŞTIR

Küresel ekonomik krizin yarattığı belirsizliklere ve artan jeopolitik risklere rağmen, Türk ekonomisi büyük bir dayanıklılık sergilemiştir. 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, genç, dinamik bir nüfus yapısıyla nispeten yüksek ve istikrarlı bir büyümeyi sürdürmüştür. Mali disiplinin ve bankacılık sektörünün güçlü olması, Türkiye'nin ekonomik istikrarının temel unsurları olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Piyasa ekonomisi kural ve kurumları, rekabetçi Türk ekonomisinin temel yapı taşları olmayı sürdürecektir.

Türkiye, demokrasiye olan bağlılığını ülke çapında açıkça ispatlamıştır. Bizler, Türkiye'nin demokrasisinin dayanıklılığını ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığını göstermeye devam edeceğinden eminiz. TÜSİAD bu evrensel ilkelerin ve hedeflerin samimi bir destekçisidir ve destekçisi olmaya devam edecektir."