Twitter'da aralarında gazetecilerinde bulunduğu 220 kişiye ait içeriğe mahkemeden sansür baskısı

Twitter'da aralarında gazetecilerinde bulunduğu 220 kişiye ait içeriğe mahkemeden sansür baskısı
Güncelleme:

Twitter'da aralarında gazetecilerinde bulunduğu 220 kişiye ait içeriğe mahkemeden sansür baskısı

Twitter'a, mahkemeden sansür baskısı

Türkiye’de gittikçe çembere alınan ifade özgürlüğü, bir darbe de sulh cezadan yedi. 1. Sulh Ceza Hâkimi Bekir Altun’un şikâyeti üzerine 220 Twitter kullanıcısına ait içeriklere ulaşımın engellenmesine hükmedildi. Karar, Twitter’a gönderildi. Twitter da paylaşımların silinmesini, aksi takdirde erişimin engelleneceğini duyurdu.

İfade özgürlüğüne yönelik saldırılara bir yenisi daha eklendi. İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği, 1. Sulh Ceza Hâkimi Bekir Altun’un şikâyeti doğrultusunda görülmemiş büyüklükte bir sansüre imza attı. Kararda, “... isimli site internet ortamında yayınladığı haber içeriklerinin talep edenin olumsuz etkilenerek kişilik haklarının ve itibarının ihlal edildiği görülmekle talebin haklı olduğu anlaşıldığından, talebin kabulü ile söz konusu habere erişimin engellenmesine karar verilmiştir.” denildi. Daha sonra içeriklerin kaldırılması için verdiği kararı Twitter’a gönderdi. Twitter da kullanıcılara gönderdiği mesajda, “Söz konusu yazışma ile tweet(ler)inizin Türk hukukunu ihlal ettiği iddia edilmektedir. Bu tweet(ler) hakkında ileride bir işlem yapmak durumunda kalabiliriz. Kullanıcı hesabınızdan aşağıda belirtilen içeriği gönüllü olarak kaldırmak isterseniz, lütfen bizi derhal bu e-posta mesajına cevap vererek bilgilendiriniz.” ifadelerini kullandı. Aksi takdirde mahkeme kararı gereği erişimin engelleneceğini belirtti.

HÂKİMİN KARARINI YAZMAK HAKARET OLDU

Skandal kararla gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu, Zaman Gazetesi’nden Selim Budak, Büşra Erdal, İbrahim Balta, T24’ten Arzu Yıldız, Bugün’den Kamil Maman, Taraf’tan Aysun Yazıcı ve Emre Erciş’in de aralarında olduğu çok sayıda gazeteciye ait olan ve içeriğinde hakaret bulunmayan paylaşımlar ‘sakıncalı’ görülerek erişimin engellenmesi kararı verildi. Bazı haber sitelerinin Twitter hesaplarına da yasak getirildi. Gazetecilerin Bekir Altun’un verdiği kararları son dakika bilgisi olarak tweet atması, hâkimin kişilik haklarını ihlal olarak kabul edildi. Şikâyetçi olunan paylaşımlarda, hâkimin Selam Tevhid soruşturmasında çok sayıda dinleme kararı verdiği belirtiliyordu.

Basın örgütlerinden sansüre ortak tepki

Aralarında çok sayıda gazetecinin de bulunduğu Twitter hesaplarına erişimin mahkeme kararı ile engellemesine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan (TGS) tepki geldi. Kararla, basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği belirtilen açıklamada özetle şöyle denildi: “Türkiye, 2015 yılına da yasaklar ülkesi olarak ‘merhaba’ demiştir. Yayın yasaklarıyla başlayan yeni yılda muhalif gazetecilerin ve vatandaşların Twitter hesaplarına erişimin mahkeme kararıyla engellenmesi basın ve ifade özgürlüğünden duyulan korkunun yeni bir yansımasıdır. Basın ve ifade özgürlüğü üç temel ilke üzerinde yükselir. 1- Haberleri öğrenmek, habere ulaşmak hakkı. 2- Haber ve fikirleri eleştirmek, yorumlamak hakkı. 3- Haberleri serbestçe yayabilmek hakkı. Bu ilkelerin her olayda aynı anda var olması zorunludur. Bir ilkenin idare tarafından engellenmesi o ülkede basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün zedelendiğinin ve hatta basın özgürlüğünün olmadığının açık kanıtıdır. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünden bu kadar korkulan bir ülkede gazetecilik mesleği artık yapılamaz hale gelmiştir.”

Bu karar, ifade özgürlüğüne darbe

Hakim Bekir Altun hakkında attıkları tweet’lere ulaşımın engellenmesi kararı verilen gazeteciler, duruma tepi gösterdi:

Nazlı Ilıcak (Gazeteci-yazar): Bekir Altun’la ilgili hakaret içerikli hiçbir şey yazmadım. Ama mahkeme kararlarını eleştirmiş olabilirim. Zaten mahkeme kararları verildikten sonra eleştirilebilir. Kararlara ilişkin eleştirilere erişimin engellenmesini yanlış buluyorum.

Bülent Korucu (Aksiyon Genel Yayın Müdürü): Söz konusu tweet’imde Radikal gazetesinden bir haberi, herhangi bir yorum katılmadan ve gazetenin tercih ettiği başlıkla takipçilerimle paylaştım. Haber, ilgili yargıçtan alınmış bir beyanata dayanmıyordu ve yalanlanmadı. Haber hâlâ aynı internet sitesinde yayında. Herhangi bir kişilik hakkına saldırı içermeyen tweet’imi silmeyi doğru bulmuyorum. Fikir ve ifade hürriyeti çerçevesinde olduğunu düşünüyorum.

Arzu Yıldız (T24 muhabiri): Bu hâkimler, verdikleri kararlardan eminse eleştirilere niye tahammül edemiyorlar? Havuz medyası her gün savcıları vatan hainliği ile suçluyor. Twitter’dan dünya kadar küfür ediliyor savcılara, hem de milletvekilleri ediyor. Onlara niye erişim yasağı gelmiyor?

Emre Erciş (Gazeteci): Bir insan, içinde iftira olmadığı sürece bir gazetecinin veya başka bir kullanıcının paylaşımından niye rahatsız olsun? Ben bugüne kadar kimseye Twitter hesabımdan iftira atmadım. Sen şimdi neye göre bunu kapatıyorsun? İlginç olan, orada yüzlerce Twitter hesabı var. O kadar hesabı oturup incelemiş mi hâkim? Orada suç unsuru olduğuna nasıl karar vermiş?

Dicle Baştürk (Taraf Politika Editörü): Bu tek başına bir Bekir Altun meselesi değildir. Sorun sistemdedir. Artık kimseyi eleştirmek mümkün değil. Eleştirdiğiniz zaman tutuklamaya varan uygulamalar söz konusu oluyor. Ama korkmuyoruz.

Burçak Ünsal (Bilişim hukukçusu): Son günlerde artarak devam eden hesap kapatmalar ve gazetecilerin hesaplarına toptan erişim engellemeleri hukukî olarak savunulamaz. Bunun zararları saymakla bitmez, ancak en direkt zararı kanunun amacının dışında kullanılması, vatandaşın gerçekleri öğrenerek özgür karar alabilmesinin önüne geçilmesidir.zaman