'Umarım hükümet bu çılgınlığa imza atmaz'

'Umarım hükümet bu çılgınlığa imza atmaz'
Güncelleme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu CNN Türk'te Hande Fırat'ın sorularını cevaplandırdı. Kılıçdaroğlu hükümete TRT ile ilgili sürpriz bir teklifte bulundu.

TSK İÇİNDEKİ İHRAÇLAR
Darbe ile ilişkisi olanların ihraç edilmesi doğal. Anayasal sistemi dğiştirmek ve hükümeti darbeyle devre dışı bırakmak suçtur. Bunlar TSK'da bulunmamalı.
Kurunun yanında yaş da yanmasın ama...

LİDERLER ZİRVESİ
Darbe sonrası önlemleri doğal karşılıyorum. Normal hukuk düzeni için. Ancak cadı avı başlatılmamalı. Çünkü bürokraside ihbar furyası başlar. Çok dikkatle bakmak gerekiyor. Bunu ifade ettim. Özen getirilmesi gerektiğini kabul ediyorlar.

OHAL KARARNAMESİ
Hükümet doğal olarak darbe girşimine karşı hukuku çalıştıracaktır. OHAL ilan edildi. KHK çıkarılıyor. Bir hükümet bir darbe girişimine karşı yargılama yapacaksa hukukun üstünlüğü çerçevesinde yapılması lazım.
Yoksa saygınlığa gölge düşer.
Savcılara yetki verilebilir. Bürokraside herkes yetki isteyebilir. Bu bir hastalıktır.
Ancak iktidar denge unusurunu gözetmesi lazım. Savcıların bu süreçte hukuka göre hareket etmesi gerekir. Soru işaretleri yaratılırsa darbe ile mücadeleye gölge düşürür. Kuşku ve kaygılarımızı ilettik. Elbette darbeciler yargılanmalı ancak hukuk içinde. Devlet hukuku çalıştıracak. Devlet kin ve öfke ile yönetilmez.
Hukuk içinde yönetilmez. Liyakatı özelllikle söylüyoruz. Ehli o işin başında olmalı.

LİYAKAT MESELESİ
Hükümet pek çok şeyi anladı. Siyasi partilerin darbe sonrası özeleştiri vermesi gerektiğin söyledim Ülke bu hale nasıl geldi? Bunu yaparsak birbirimiz anlamış oluruz. İktidarın her dediği doğru muhalefetin her dediği yanlış gibi bir algı yaratılmıştı. Birbirimizi dinlemeliyiz. Demokrasinin aslında uzlaşma kültürünü unuttuk aslında. Bu bizi farklı bir noktaya taşıdı.  Bunun doğru olmadığını kabul ediyoruz. Bunu yürekten inanarak yapmamız lazım.
CHP çoğu zaman suçlanır. Hayatımızın hiç bir döneminde inanca karşı olmadık.
Devlet liyakat üzerinde yükselir. Bir kişi sadece cemaatten diye yükseliyorsa liyakat bozulur.

ŞAİBELİ SINAVLAR
Defalarca dile getirdik. Sınav sorılarını kim çaldı Bu soruşturmalar kapandı.
Düşünün sınava giriyorsunuz emek harcıyorsunuz. Sorular çalınıyor belli gruba dağıtılıyor. Bunlar doğru değil. Özeleştiri yapmamız lazım. Soruları kim çaldı mutlaka hesabını sorulması lazım.

SARAY'DA LİDERLER ZİRVESİ
Darbe sonrası yaşananlar malum. Ertesi gün Ankara'ya döndüm. TBMM'de toplantı vardı. Ertesi gün sayın cumhurbaşkanı aradı. Darbe karşıtı açıklamalar için teşekkür ettim. Bende "görevimiz" dedim. Telefondaki konuşması.
Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Özel Kalemi arayarak benim katılmamın memnuniyet yaratacağını söyledi. Biz de arkadaşlarımızla görüştük; bir devlet krizi yaşadığımız da malum, böyle çocuklar gibi böyle demişti şöyle demişti demedik! Olağanüstü durum olursa gideriz demiştik. Ben orada 4 siyasi partinin liderinin de olmasını isterdim. Yapılan görüşmeden hükümetin vediği bilgiler görüşlerimizin alınması.. Görüşlerimiz aktardık. Ortak memnumiyetle toplantı sona erdi.

DARBE GÖRÜNTÜLERİ
Darbe ve darbeciler için insan hayatının değeri yoktur onlar için. Bir talimatla binlerce insan ödürülebilir. Özel mahkemeler kurulur. Türkiye en büyük mağduryiteti darbe sonrası yaşadı. Başbakanlar, gengecik insanlar asıldı.
Şimdi isimlerini veriyoruz.  Neden astık o zaman? Ama siyaset sokağa teslim olmadı. Bu olaydan hep beraber ders çıkaralım.

HDP'NİN DAVET EDİLMEMESİ
HDP liderinin orada olmasında da yarar görüyordum. 5 milyon oy alan bir siyasi parti. Bir anlamda TBMM'de oldular, darbe karşıtı bildiriye imza attılar.
Bu konuda tereddüt yoktu. Sanki TBMM grubu olanlar karşı çıktı da diğerleri çıkmadı gibi bir şey de yok. STK'lar meslek örgütler ortak tavır koydular.
Bu ilki iyi değerlendirmemiz lazım. Sonuçta biz davet sahibi değliz.
Düşüncelerimizi açıkça ifade ettik. Böyle bir ortam için teşekkür ettim.
Ama diğer kısımlara girmek istemem.

ANAYASA (MİNİ PAKET)
Yargı cephesinden bize bazı tepkiler geliyordu. Yargının siyasallaştığına dair bilgiler geldi. Eskiden aynı masada yemek yiyen farklı fikirdeki yargı mensuplarının artık aynı masa etrafında toplanamadığı söylendi bana bir yargı mensubu tarafından. Sayın başbakan yargı reformuyla ilgili bir adım atılabileceğini söyledi, sayın Bahçeli de destekledi. Bu konuda bir çalışma başlatılacak. Anayasa değişikliği sadece yargı ile ilgili düzenlemeler olacak. Gup başkanvekileri bir araya gellebilirle önümüzdeki günlerde
60 maddede dile getirildi ama... Biz ama ilk dört madde, parlamenter sistemini korunmasını ve darbe hukukunu kaldırılmasını istiyoruz.
Basın, gösteri hakkı.. Darbe yasalarının değişmesi lazım.  Bunu yaratan anayasa değil anayasanın dayandığı yasalar. Tam demokrasiyi yaşatmak zorundayız.
İnsanlar gösteri yapsınlar. Meydanlar bir kenti enerjisini boşaltmak için vardır.
Eylemini yaparlar saldırı varsa önlem alınmalı. En azından AB'deki standartları yakalamak lazım.
Mini pakette yargı ile ilgili düzenleme olacak. Daha sonra 60 madde dahil çağrı gelirse...

YARGILAMALAR
Hakimler veya savcılar tarafsızlığa asla gölge düşürülmemeli. Bir savcı çıkıp "bu adam katildir" derse sağlıklı sonuç çıkmaz. Savcı görüşünü önceden açıklarsa gölge düşer. Darbe soruşturması yapılıyor. Gazeteciler var şairler var.
Bağımsız bir şekilde toplanmalı.

ERLERİ LİNÇ ETMEK DE SUÇ
Darbe girişimi suç ama er ve erbaşı linç etmek de suç. Komutan ne derse ona uymak zorundasınız. Komutanın emri tartışılmaz. Bütün dünya ordularında böyle. Talimata uyan erleri linç edenlerin yargılanması lazım. Bunu da bekliyoruz.
Başbakana da aktardım hak verdi.

OHAL KOMİSYONU KURDUK
Genel merkezde OHAL uygulamalarını izleme komisyonu kurduk Gözaltına alınanlardan haksız olduğunu düşünen varsa bize bildirsinler. Biz iktidar partisine aktarırız. Binali Bey de aktarmamızı istedi.

DURUŞMALAR CANLI YAYINLANSIN
Hükümete çağrım, duruşmalar canlı yayınlansın. Orada itiraflar falan varsa herkes izlesin. TRT'nin bir çok kanalı var o kanallardan birisinde yayınlanabilir.

İDAM TARTIŞMASI
Siyasetçiler ülkenin geleceği için politika olurşular. İdam kaygı yarattı AB'de. Umarımı hükümet bötyle bir çıklgınlığa imza atmaz.

TSK'NIN YAPILANDIRMA
Bizim önerilerimiz arasında. Taksim manifestosunda da var Devletin görevi hakkı teslim etmektir. Balyoz, Egenekon masum insan yargılandı, büyük acılar çektiler
Biz onlara sahip çıktğınız için darbeci dendi Kumpas olduğu ortaya çıktı.
Adaletli ise devletse hakkları verilir. İade-i itibar. Yasa teklifimiz hazırlandı.
Gruplarla oturup konuşalım dedik. Bekletiyoruz.

CUMHURBAŞKANI ENİŞTESİNDEN ÖĞRENDİ, SİZİ ARAMADILAR, NE HİSSETTİNİZ?
Sayın Cumhurbşakanı eniştesinden ilk haberi aldığını söylüyor. Sayın Yıldırım eşten dosttan bilgi aldık diyor. Devlet katından bilgi alan yok. Bu devlette liyakat sisteminin çöktüğünü gösteriyor. Hava Kuvvetleri Komutanı da eşinden öğreniyor. Sayın DAvutoğlu ise ilk ihbar MİT Başkanı'na suikast olarak geldi diyor. Ortada bir yönetim zaafiyeti var. Devlete karşı guruplara devleti teslim ederseniz, devletin kilit noktarına yerleştirirseniz burada bir özeleştiri yapmanız lazım.
Eğer biz görevde olsaydık önce böyle bir ortam yaratmazdık, böyle bir şey olsaydı da görevini yapmıyorsa onu görevden alırdık.
Ben daire başkanıyken de oturup başbakanla tartışabiliyordum. Ben bütün olası aksaklıkları siyasetçilerin önüne koymazsam ben görevimi yapmamış olurum.

YÖNETİM ZAAFİYETİ VAR
Burada istihbarart zaafiyeti yok.Yönetim zaafiyeti var. İşi ehline vermezseniz devleti belli bir gruba teslim ederseniz, kilit noktalar yerleştitirseniz bunun adı yönetim zafiyetidir. Bunun için özeleştiri ihtiyacı var. Neden buralara yerleştirdik?YAŞ üyesi subaylar var açığa alındı.

YENİDEN İNŞA SÜRECİ
Bunun bir faturası olmalı. Kim görevini yapmıyorsa görevden alınmalı. Bunu affedilir tarafı yoktur. Bu süreci yaşıyoruz aslında. Devlette yeni inşa sürecinin başlaması lazım. Eğitim sistemi çökmüş vaziyette. Liyakat... Kurallar buna göre belirlenmelidir. Siyasi görüşler elbete farklı olabilir.
Devletin yeniden inşası çok önemli. Bilgili, birikimli insanların ülkede olması gerektiğini söylemiştim.

BU İŞİN SİYASİ BİR BOYUTU VAR MI?
Fethullah Gülen Örgütü'nün siyaset içinde ne kadar konuşlandığını bilmiyoruz. Ama biz emniyette, yargıda ne kadar örgütlendiğini biliyoruz. Biz neredeyse 30 yıldır eleştiririz. Ama geldiğimiz nokta budur. Siyasi partiler içinde olup da terör örgütüne destek verenler de olursa bunun da soruşturulması lazım.

NEDEN FETÖ DEMEDİ?
Taksim demokrasi ve cumhuriyet mitingi için yapıldı. Darbe girişimi sadece cemaatin işi mi yoksa içinde başka yapılar da mı var? Ülkenin cumhurbaşkanı darbeyi eniştesinden öğreniyorsa ben uçakta öğ-reniyorsam o zaman bir sorun var demektir. 30 yıldır biz cemaatin devlet içinde güçlenmesini eleştirdik. Böyle bir HSYK olmasın diye 81 ili gezdim propoganda yaptım. TBMM'den Yargıtay'a 160 militan atadınız. Silivri Cezaevi'nin önünde burası bir toplama kampıdır dedik. Bu çocuk ucuz ve sıradan tartışma. Ne kadar küçük dünyaları olduğunu gösteriyor.
Cemaatler kendi inanç dünyalarına dönsünler. Devleti ele geçirme girişimine karşı kim olursa olsun önüne geçmeyi başarmalıdır. Bakan olmanız için ilokul diplomanız yeterli, ama devlette memur olmak için 4 yıllık üniversite bitirmeniz lazım. Önümüzdeki süreçte gördük ki bir cemaatin mensupları devlete yerleştirildiler ve devlet oldular.

TEHDİT DEVAM EDİYOR MU?
Suikast iddiaları sonrasında duyumlar geldi, dikkatli olmamız yönünde uyarılar geldi, darbe girişimi sonrasında. Tedirginlik duymuyorum, bir canımız var demokrasi için gidecekse gitsin.
Asker kışlada güzeldir, naısl üniversiteleri hocalara bırakıyorsak kışlaları da askere bırakalım.

GÜLEN'İN İADESİ İÇİN CHP'Lİ VEKİL DE HEYETTE
Elimizde Amerika'nın ağır davrandığına dair elimizde net bir bilgi yok! Benim ilgim yok diyor darbe girişimiyle o zaman gel Türkiye'deki mahkemelerde yargılan. Bu zamana kadar resmi bir yazının gitmemesi de eksiklik.
Dışişleri Bakanlığı bir heyetle gitmek istiyor Amerika'ya. Bizden de Oğuz Kaan Salıcı Bey o ekibe dahil olacak.