Yaşar Kemal anısına festival

Yaşar Kemal anısına festival
Güncelleme:

20-22 Nisan tarihleri arasında Osmaniye’de 'Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Festivali' düzenleniyor.

Yaşar Kemal’i anmak için 20-22 Nisan tarihleri arasında Osmaniye’de “Yaşar Kemal Kültür ve Sanat Festivali” düzenleniyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi de olan Yaşar Kemal için düzenlenen bu etkinliğin uluslararası boyuta da taşınması planlanıyor.
Festival programının ilk günü olan 20 Nisan’da “İlk ve ortaokullar arası ‘Yaşar Kemal’in ve Benim Çukurovam’” konulu resim yarışmasının sergi açılışı yapılacak. Resim yarışmasının Seçici Kurulu’nda Yalvaç Ural, Besim Dalgıç, Sema Bicik, Mustafa Delioğlu ve Sedat Girgin yer alıyor.
Resim yarışmasına katılan 1012 resim arasından seçilen 50 ilkokul ve 50 ortaokul öğrencisinin resimleri sergide yer alacak. Sergiye katılan 100 öğrenciye; Yaşar Kemal’in, “Kalemler, Beyaz Pantolon ve Üç Anadolu Efsanesi” kitapları hediye edilecek. Ayrıca her iki seviyeden “En iyi onikiler” olarak seçilen 24 öğrenciye birer adette tablet hediye edilecek.


Aynı günün akşamı Türkan Şoray ve Ahmet Mekin’in katılımlarıyla “Yılanı Öldürseler” filminin gösterimi yapılacak. Filmin gösteriminden önce Nebil Özgentürk’ün moderatörlüğünde küçük bir söyleşi gerçekleştirilecek.
 

SEMPOZYUMLAR YAPILACAK
21 Nisan günü; Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan “Renklerle bir Yaşar Kemal Portresi” belgeselinin gösterimi yapılacak. Adnan Binyazar tarafından verilecek “Dede Korkut’tan Yaşar Kemal’e Ağıt Kültürü” konferansının ardından Yaşar Kemal Sempozyumu yer alacak.
Sempozyumun “Yaşar Kemal Edebiyatında Çocuk” başlıklı birinci oturumunun moderatörlüğünü Yalvaç Ural yapacak. Oturuma katılan konuşmacılar, yazar Feridun Andaç, Prof. Dr. Sedat Sever, Yrd. Doç. Dr. Seza Yılancıoğlu’ndan oluşuyor.
Yaşar Kemal’in doğduğu Hemite Köyünde, şenlik alanındaki stantlarda yöresel ürünler sergisi, Karatepe Kilim atölyeleri ve ürünleri sergisi, ağaç oymacılığı, el sanatları sergileri düzenlenecek. Şenlik alanında kadın çiftçilerin çalışmalarından örnekler, cezaevi ürünleri sergileri, yöresel yemek çadırları, çocuklar için yüz boyama atölyeleri ve uçurtma şenliği de yer alacak.
Ayrıca festivalde, Mazlum Çimen, Nida Ateş ve Mehmet Seske’den Yaşar Kemal’in sevdiği türküler dinlenecek. Ardından Halk Oyunları gösterileri, aşıklar atışması yapılacak.