Yaşasın karikatür !

Yaşasın karikatür !
Güncelleme:

17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları sırasında çizdiği bir karikatürde Erdoğan’a “hakaret ettiği” gerekçesiyle yargılanan Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart beraat etti.

Yolsuzluk soruşturmaları sürerken çizdiği bir karikatür nedeniyle o dönemin başbakanı olan Tayyip Erdoğan'A hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan çizer Musa Kart beraat etti.Türkiye’nin gündemini sarsan 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları sırasında çizdiği bir karikatürde Erdoğan’a “hakaret ettiği” gerekçesiyle yargılanan Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart beraat etti.

Erdoğan’a “hakaret ettiği” gerekçesiyle, 9 yıl 10 ay hapis istemiyle bugün İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargıç karşısına çıkan Musa Kart, savunmasında, “Çizdim ama hakaret kastıyla değil, sadece gerçekleri yansıtmak kaygısıyla... Tam da şu anda bir karikatürün içinde olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Kart şöyle devam etti:

“Daha önce ifadem de belirttiğim gibi; 17 ve 25 Aralık'ta ortaya çıkan fotoğraf bir haksızlık ve hukuksuzluk fotoğrafıydı. Bu fotoğraf karşısında sorumluluk duygusu taşıyan yazarların ve çizerlerin suskun kalması beklenemezdi. Evet, bu süreçle ilgili pek çok karikatür çizdim ama hakaret kastıyla değil, sadece gerçekleri yansıtmak kaygısıyla...

Eğer 25 Aralık'ta sonra vicdanları rahatlatan bağımsız ve adil bir yargı işlenmiş olsaydı ve dosyalarda adı geçen siyasiler aklansaydı, bunun gibi karikatürler çizilmezdi. Esasen kamu vicdanında temize çıkmış bir siyasetçiyi hiçbir karikatürist eleştiremez.

Her gün yaşadığımız olaylardan bir karikatür çıkarmaya çalışıyorum. Tam da şu anda bir karikatürün içinde olduğumuzu düşünüyorum. Bütün şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verilmişken, sanık sandalyesinde tek başıma oturuyorum. Bu durumun komik olduğunu söylemek zorundayım. Ama bu davadan bir mahkûmiyet çıkarsa içinde bulunduğumuz karikatür trajikomik olacaktır. Takdir mahkemenizin...”


MAHKEME BERAATİNE KARAR VERDİ
Savcı, Kart için 'atıl suç' oluşmadığı gerekçesiyle beraatini istedi. Mahkeme suçun şartları oluşmadığından Kart'ın beraatine karar verdi.