Yeşiltepe'den internet haberciliği eleştirisi

Yeşiltepe'den internet haberciliği eleştirisi
Güncelleme:

NTVMSNBC Genel Yanın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe: En önemli sorun itibar

Türkiye’de internet gazeteciliğinin ilklerinden olan ntvmsnbc.com 2014’e önemli değişikliklerle giriyor. Kesin tarihi olmamakla beraber siz bunları okurken değişiklikler gerçekleşmiş olabilir. Değişikliklerden biri, yıllardır ortaklık yaptığı MSNBC ile yollarını ayıracak ve ntv.com.tr olarak yola devam edecek. Diğer değişiklikse yönetiminde yaşanacak. Genel yayın yönetmenliği pozisyonu lağvedilip, haber müdürü tarafından yönetilecek. Halen ntvmcnbc genel yayın yönetmeni olan Ahmet Yeşiltepe de bu değişimle birlikte bayrağı yetiştirdiği genç çalışma arkadaşlarına devredecek. Biz de kendisine konuk olduk ve gerek ntvmsnbc’yi gerekse online gazeteciliğin dünyaya kıyasla Türkiye’deki durumunu konuştuk.

MSNBC ile ortaklığınız neden bitiyor ve bu ortaklık size ne kazandırdı?

Dünyada kaliteli yayıncılıkta marka olmuş yapılarla ortaklıklar kurarak bu alandaki ‘know how’ (bir şeyin yapılış sırrı, tekniği) birikimi Türkiye’ye getirerek buradaki gazeteci, yayıncı kitlesini eğitmeye çalıştık. Bir zaman dilimi içerisinde o ortaklıklar süresini dolduruyor. MSNBC de bir anlamda bu süreyi doldurdu. Bu işten muradımız oradaki ‘know how’ı buraya aktarmaktı. MSNBC ile yapmış olduğumuz bu ortaklığın meyvelerini, burada yetiştirdiğimiz genç ve yeni medyayı çok iyi bilen editör kadrosuyla gerçekleştirmiş olduk. Şimdi ortaya ntv.com.tr çıkacak. Arzumuz kendi markamızla yola devam etmek. Bunu 2014 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Buradaki arkadaşlarımın hepsi internet gazetecisi; her şeye internette başladılar. Online gazeteciliği biliyorlar. Nihayetinde bu işten muradımız olan, yeni medyanın ihtiyacı olan personel profilini inşa ettiğimizi düşünüyoruz. Yani biz bu işe sadece dijital yayıncılıkla başlamış, hep öyle devam etmiş ve hayatını bunun üzerine kurgulamış olan bir ekiple çalışıyoruz. Son bir senedir televizyondaki editör ve muhabirlerimizi de eğittik.

PARA DEĞİL, İTİBAR

İnşa sırasında bizim de eksik kaldığımız belki bazı noktalar oldu. Türkiye’de içerik sunumu konusunda Hürriyet’in, Milliyet ya da benzeri birtakım yayın organlarının yapmış olduğu yayıncılık anlayışından uzak kaldık. Bu aslında bizim açımızdan çok tartışmalı bir konu. Yani içerik stratejisinde kendimizi mahallenin kapı önüne çıkıp ‘gel, gel’ diye bağıran satıcısı olarak konumlandırmamaya gayret ettik. Şimdi bu sitelerin bir kısmı günlük bir milyon civarında tekil ziyaretçi alıyor. Biz bazen bunun yarısına ulaşıyoruz günlük ama bizim koyduğumuz reklam fiyatlarına müşteri geliyor hâlâ. Neden? Çünkü biz daha itibarlıyız.

    Nihayetinde biz aslında bir eğitim kurumu gibi davrandık, elimizdeki malzemeyi iyi harmanladık ve ntv.com.tr’ye geçmeye karar verdik. Bu sürecin sonunda, 2014 başından itibaren bu kadroya ntvmsnbc’yi tamamen teslim ediyorum. Ben televizyon tarafına geçeceğim. Kendi programımı yapmak gibi bir niyetim var.   

 

DEVAMI İÇİN TIKLAYIN