Yurtta büyüyen şarkıcı Şükriye Tutkun: Devletin çocuğuyuz diyorduk; yanılmışız

Yurtta büyüyen şarkıcı Şükriye Tutkun: Devletin çocuğuyuz diyorduk; yanılmışız
Güncelleme:

Yurtta büyüyen şarkıcı Şükriye Tutkun: Devletin çocuğuyuz diyorduk; yanılmışız

Yurtta büyüyen şarkıcı Şükriye Tutkun: Devletin çocuğuyuz diyorduk; yanılmışız


Yurtta büyüyen şarkıcı Şükriye Tutkun: Devletin çocuğuyuz diyorduk; yanılmışızşükriye tutkun, yurtta kalan çocuklar eylem
Yetiştirme yurdunda büyüyen sanatçı Şükriye Tutkun, Elazığ’da Harput Bakım, Sosyal ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 4 kızın cinsel istismara uğraması olayını protesto etmek amacıyla kendisi gibi yetiştirme yurtlarından ayrılanlar gençlerle eylem yaptı. Tutkun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı binası önündeki eylem yapan grup ile birlikte ‘Hassas kurumlarda çalıştırdığınız insanları neden daha düzgün seçmiyorsunuz’ diye bakanlığa seslenerek, kırmızı kart gösterdi.

Yurtlarda çocuklarının tacize uğradığını ve bu konunun gelip geçtiğini ve kulak ardı edildiğini belirten Tutkun, “Bakıyorsunuz medyada küçücük haber. İnsanlarda böyle bakıyor artık biz buna bir dur denmesini istiyoruz. Yurtlardaki çocuklar her zaman bu tür şeyler mi yaşayacaklar. Onların hakkı mıdır bu. Yani yurtta yaşayan çocuklar taciz görebilir normaldir bu mu yani? Kesinlikle karşı karşıya koymak istemiyorum ama insanın içi kırılıyor kalbi kırılıyor. Bugün Özgecan’da bütün Türkiye ayağa kalktı herkes bir şeyler yaptı fakat bizim buruda kızlarımız taciz görüyor ve 6 yıldır üstelik görüyor üstelik söylüyorlar ama yurt çocuğu gördüğü için bunlara inanmıyorlar, inanılmıyor.” Diye konuştu.

İLLA ÖZGECAN’IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ GİBİ BİZİM ÇOCUKLARIMIZ ÖLDÜRÜLSÜN ÖYLE Mİ GÜNDEME GELSİN

Olaylara nasılsa yurtlu, annesi babası yok gözüyle bakıldığını anlatan Tutkun, “kimsesiz vurun bide siz yani. Böyle şey olur mu? Biz kendimizi devletin çocuğu gibi biliyorduk ama yanılıyormuşuz biz sokak çocuklarıyız. Ben bugün yetişmişim bir yerlere gelmişim ama devlet babamız, devlet anamız nerede. Bizim anamız yok babamız yok. Biz babamız anamız diye devlete sarılmışız. Ben İstanbul’dan sırf arkadaşlarımız desteklemek için geldim. Yurtta yetiştik ayrıldık ama biz birleştiğimiz zaman kalbimiz aynı şekilde atıyor biz çünkü neler yaşandığını biliyoruz. Aynı şeyler bizimde arkadaşlarımızın başına geldi yani hiçbir şey değişmiyor. Yurtlarla ilgili ben yaşadığımda ne ise şimdide o ne zaman değişecek bu. İlla birilerinin öldürülmesi mi gerekiyor. illa Özgecan’ın öldürüldüğü gibi bizim çocuklarımız öldürülsün öyle mi gündeme gelsin.” Şeklinde konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na yurt çocukları için bir proje sunduğunu belirten Tutkun, “Fakat bakanlığa başvurduğumuzda bununla ilgili projeler sunduğumuzda tamam diyorlar yüzümüze gülüyorlar fotoğraflar çekiyorlar, basında çıkıyor fakat arkalarını döndüklerinde hiçbiri ne telefonlara çıkıyor ne de sözlerini tutuyorlar. Çünkü biz biliyoruz ki, yurt çocukları hakkında gerçekten toplum içinde kötü bir imaj var. Geçtiğimiz günlerde burada bir toplantı yapıldı. Arkadaşlardan biri dedi ki Malatya’da normal lise de şöyle yazılmış, ‘çocuklarınızı gönül rahatlığı ile kaydettirebilirsiniz bu sene yurt çocuğu almıyoruz’ bu ne demek. Aynı ABD’de zenci muamelesini biz görüyoruz. Aynı şekilde ikinci sınıf muamelesi görüyor yurt çocukları. Mezun oluyorsun yurttan çıkıyorsun 18 yaşında hiçbir şeyin yok zaten annen baban yok. Yurtlu diye ne iş ne ev veriyorlar. Evleneceksen ne eş veriyorlar. Kızsan muayeneye götürüyorlar acaba neler geldi başına. Bu nedir yani? Bunlara artık dur desin istiyoruz devlet eğer bizim gerçekten babamızsa. Devlet babamızsa dur desin.” açıklamasında bulundu.

Aile Bakanlığı’ndan konu ile ilgili ‘çık’ çıkmadığını hatırlatan Tutkun şunları söyledi: “Konuşmaya geldiğinde sağolsun hepsi konuşuyorlar ama arkamızı döndüğümüzde hiçbir gelişme hiçbir ilerleme yok. Program yapalım diyoruz çocuklara çünkü yurttan yetişmiş biryerlere gelmiş çok değerli arkadaşlarımız var bunların hayatlarını çekelim örnek olsun. Rol model diyorsunuz onları görsün çocuklar insanlarda görsün. Yurt dedin mi akla taciz görmüş, şiddet görmüş tinerci. Başka insanlarda var biryerlere gelmiş insanlarda var yurtlardan çıkıp. Bunları gösterelim örnek olsun diyoruz toplumda yurtlunun imajını değiştirelim artık. Yurtlu demek hep ezilmiş kakılmış. Bizde güzel eğitim görüyoruz yeri geldiğinde insanlar çok güzel yerlerde bu imajı değiştirmek istiyorum ama sağolsun bakanlıktan TRT’den ben hepsini eleştiriyorum.bir sürü program yapıyorlar ama fakat bize geldiğinde kendi sesimizi duyuracağımız bir program yapalım diyoruz hiç kimsenin şeyi yok. Ondan sonra da ben buradan sesleniyorum. Bugün gene bir çocuğumuzun intihar haberini aldık iki ay öncede bir intihar haberi aldık. Bunların hesabını kim verecek.”

Proje ile ilgili bakanlıktan hiçbir dönüş olmadığını anlatan Tutkun,“Genel müdürlü görüştük Şükrüye hanım çok güzel proje. Ama arkamızı döndüğümüzde ne telefonlarımıza çıkılıyor ne istiyorlar ben bilmiyorum. Biliyorum da ben burda konuşamıyorum artık.” Dedi. (cihan)