Zaman; Yandaş Medya 103 İranlı Ajanı Gizlemiş

Zaman; Yandaş Medya 103 İranlı Ajanı Gizlemiş
Güncelleme:

Zaman gizlenen ajanları yazdı. Gazete Hükümet'e yakın medya tarafından ileri sürülen \"7 bin kişi dinlendi\" iddiasında bir başka ayrıntıyı gözler önüne serdi..

Hükümet medyasının, Selam Tevhid Kudüs Ordusu terör örgütü soruşturmasınınüzerini örtme çabaları ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor. Yandaş gazetelerde ‘Telekulak’ algısı oluşturmak amacıyla servis edilen dinleme listelerinde 103 İranlının adının gizlendiği belirlendi. Bu isimler, Star ve Yeni Şafak’ın 24 Şubat tarihli manşetlerinde yer alan ‘dinlenenler’ listesinden ayıklandı. Zaman daha önceki araştırmasında bu isimlerin sadece 28’ini tespit edebilmişti. Kamufle edilen ajanlardan 21’inin ise Azerbaycan ve İran’a kaçtığı ileri sürülüyor. 
 

Selam Tevhid Kudüs Ordusu terör örgütü soruşturmasında gerçek şüpheli sayısının 251 olduğu ve bunların teknik takibe tabi tutulduğu İstanbul Cumhuriyet Savcısı İrfan Fidan’ın 21 Temmuz 2014 tarihli takipsizlik kararıyla netleşmişti. Ancak hükümete yakın Star ve Yeni Şafak gazeteleri, soruşturmayı çarpıtmak için 7 bin kişinin dinlendiği yalanını yazmıştı. Bir terör örgütü soruşturması olmasına karşın Selam Tevhid dosyası bu haberlerin oluşturduğu algı üzerinden bir ‘telekulak’ skandalı gibi sunulmuştu.


 

Savcı İrfan Fidan’ın takipsizlik kararları ile Star ve Yeni Şafak’a gönderilen dinleme listelerindeki detaylar ortaya çıktı. İki gazeteye Excel dosyaları içinde gönderilen listelerde binlerce isim sıralanmış. Bu listelerde 103 İranlı isim bulunuyor. Ancak iki gazete de bu listelerindeki İranlı isimlerin çoğunu yayınlamadı. Girdiklerinin de ya sadece ismini yayınladı ya da Türkçeleştirilerek gözden kaçırdı. Soruşturmada ismi geçen İranlıların çoğunun da Türkiye’den kaçtıkları öğrenildi. 

İstihbarat kaynakları tarafından aralarında örgütün üst düzey yöneticileri Seyed Ali Ekber Mirvakili ve Naser Ghafari’nin de bulunduğu 21 İranlı şüphelinin yerlerine üst düzey başka casusların Türkiye’ye gönderildiği belirtiliyor.

Söz konusu kaçan şüpheliler şöyle: “Seyed Ali Ekber Mirvakili, Naser Ghafari, Fatemeh Rezaei, Hamed Habibi Hafzabad, Sıamak Mazloumravasan, Ali Hassan Salami, Rasoul Abdoullahi, Seyed Asghar Seyedtorabi, Habibullah Haydari, Nergiz kod adlı ajan, Ali Kıasat Far, Hossein Moghtaderi, Ali Akbar Waly, İraj Najafi, Mehdi Sasany Aghdam, Ali Mandi Nejat Mamaghani, Esmaiel Sabegni, Akbar Fallah Nejad, Walid Hasan Radwan, Naser Nurani ve Hassan Hraji Ghotlou.”

Zaman