Zaman'dan ilginç iddia

Zaman'dan ilginç iddia
Güncelleme:

Zaman gazetesi bugünkü manşetinde Cemaate yönelik yeni bir kumpas olduğuna ilişkin yeni bir iddiayı gündeme taşıdı

Hizmet Hareketi’ne kurulan kumpaslardan biri daha deşifre oldu. Sözde paralel yapı aleyhinde ifade vermesi için tehdit edilenpolis memuru Seyyid Akşit, savcıya mektup yazıp kumpası ayrıntılarıyla anlattı. Edinilen bilgilere göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde nitelikli hırsızlık ve görevi kötüye kullanmaktan 8 Ağustos’ta gözaltına alınan Akşit, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Erdinç Elpe ile Organize Şube Müdür Yardımcısı Murat Çelik tarafından sorgulandı. “Paralel yapı hakkında bizim istediğimiz gibi ifade verirsen seni kurtarırız, konuşmazsan meslekten atılırsın.” diye tehdit edildi. Bunun üzerine, emniyet sorgusunda eline verilen listedeki isimleri kendi ifadesiymiş gibi okudu. Ancak kurtarma sözü tutulmadı. Tutuklanıp cezaevine konulunca savcıya 3 sayfalık bir mektup yazdı. “Bana verilen yazıdaki isimleri ve beyanları baskı ve tehdit altında verdim. ‘Seni kurtaracağız’ demeleri üzerine bu şekilde beyanda bulundum. İfademde geçen ‘paralel yapıyla’ ilgili kişilerden, sivil şahıs Doktor Nebi’yi tanımam. Bana verilen kâğıtta ismi geçtiği için söyledim.” dedi. Akşit, Erdinç Elpe ile Murat Çelik’ten de şikâyetçi oldu.

Her şey Seyyid Akşit isimli polisin, 8 Ağustos’ta nitelikli hırsızlık, görevi kötüye kullanma ve göreve ilişkin sırrın açıklanması suçlamalarından gözaltına alınmasıyla başladı. İddialara göre Organize Şube’de ifadesi alınan Akşit’in sorgusuna Şube Müdürü Elpe, yardımcısı Çelik ve Ömer isimli bir polis memuru katıldı. Akşit’ten gözaltı süresinde gizli tanık olması ve sözde paralel yapı ile mensupları hakkında itiraflarda bulunması istendi. Bu çerçevede bilgi vermesi halinde kendisini kurtaracakları, aksi durumda meslekten atılması için bütün girişimlerde bulunacakları yönünde tehdit edildi. Daha sonra önüne bir liste konuldu. Ankara Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan listede sözde paralel yapının Ankara ayağı ile ilgili fişleme belgeleri vardı. Akşit söz konusu metni okurken, bir polis memuru da bunu zapta geçirdi. Ankara Emniyeti’nde görevli müdür, amir ve polislerin isimlerinin sıralandığı listeyi okuyan Akşit’in ifadesinde, şubelerde görev yapan pek çok personelin 250 ile 500 lira arasında Cemaat’e himmet verdiği iddiası da yer aldı. İfade metninin altına imza atan polis memuru Akşit, ertesi sabah savcılığa sevk edildi. Nitelikli hırsızlık suçundan 10 Ağustos’ta tutuklanarak cezaevine konuldu. Verilen sözlerin tutulmadığını gören polis memuru, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na avukatı aracılığıyla 3 sayfalık mektup gönderdi. Cumhuriyet Savcısı Tayfun Kaya da, mektupta adı geçen emniyet müdürleri ile ilgili işlem başlattı.   

Bana baskı yapanlardan şikâyetçiyim

Savcılığa sunulan ifadesine kendisinin Cemaatle hiçbir bağlantısı olmadığını belirterek başlayan Akşit, Ankara Emniyeti’ndeki açıklamalarını baskı ve tehditle yaptığını kaydetti. Buradaki bilgilerin söz konusu emniyetçiler tarafından kendisine yazılı olarak verildiğini itiraf etti. ‘Cemaat’ten çok çekmiş bir polis memuru’ algısının oluşturulduğunu aktaran Akşit, mektubunda özetle şunları söyledi: “İfademde geçen bilgiler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Görev sürem zarfında Cemaat’in tarafıma herhangi bir zararı dokunmamıştır. Tutuklandıktan sonra adliyeden ayrılırken yanıma adını Ömer diye bildiğim kişi tekrar geldi. Gizli tanık olmam için gerekli çalışmaların başlatılacağını ifade etti. Erdinç ve Murat müdürlerin de sonuna kadar arkamda olduklarını aktardı. Cemaat’le ilgili açıklamalarıma cezaevinden de devam edebileceğimi dile getirdi. İstedikleri gibi ifade vermem gerektiğini söyledi. Bana baskı uygulayan kişilerden şikâyetçiyim.”

\"\\"\\"\"