Zaman'dan çarpıcı iddia

Zaman'dan çarpıcı iddia
Güncelleme:

Zaman Gazetesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, havuz medyası olarak anılan Akşam ve Star gazetelerinin sahibi Ethem Sancak’ın yeğenine Mesut Sancak’a imar kıyağı yaptığını iddia etti

ZAMAN'IN O HABERİ:

 

İmar değişikliğiyle Sancak’ın arazisinin değeri 20’ye katlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, havuz medyası olarak anılan Akşam ve Star gazetelerinin sahibi Ethem Sancak’ın yeğeni Mesut Sancak’a imar kıyağı yaptı.

Bakanlık, İzmir Bornova Kazımdirik Mahallesi’ndeki Folkart’a ait 24 bin 473 metrekarelik arazide imar değişikliğine gitti. 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapıların bulunduğu beyan edilen 3 bin 720 ada, 5 parsel, konut dışı kentsel çalışma alanından çıkarılarak 2. ve 3. derece iş merkezi alanına dönüştürüldü. İmar değişikliğiyle parselin değeri 20’ye katlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken imar değişikliği Ankara’dan yapılınca arsanın değeri, 40 milyon liradan 250-300 milyon liraya çıktı. Konut ve AVM inşaatıyla bu rakamın 1 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor.

İmar değişikliğine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 uygulama imar planı değişikliği, bakanlık makamının 20 Ağustos 2014 tarih ve 13537 sayılı oluru ile 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve 644 sayılı kanun hükmünde kararname hükümleri uyarınca onaylandı. Onaylı imar planı değişiklikleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 29 Ekim 2014’e kadar askıya çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar planı değişikliğine şunları gerekçe gösterdi: “Mevcut imar planının bu yapılabilecek fonksiyonların birçoğuna izin vermemesi, özellikle konut kullanımına kapalı olması böyle bir alanda sıkıntı yaratmaktadır. Planlama alanı çevresi kamu kuruluş alanları, hastane, üniversite, ticaret ve konut alanlarıyla çevrilidir. Bu alanda konut dışı kentsel çalışma alanı olması, özellikle sanayi fonksiyonlarının gelmesi doğru bir planlama kararı değildir. Hem üst ölçekli plana uygun bir işlev getirilmesi hem de yukarıdaki çevresel faktörler göz önüne alınarak İzmir ili, Bornova ilçesi, Kazımdirik Mahallesi, 3720 ada, 5 (eski 2, 3, 4) parsellerin konut dışı kentsel çalışma alanı konumu, ticaret+konut kullanımı olarak değiştirilmek üzere nazım imar planı değişikliği yapılmasına karar verildi.”

SYNGENTA İLAÇ’IN FABRİKASIYDI

Folkart Yapı, Bornova’da yer alan Syngenta ilaç fabrikasını bu yılın başında satın aldı. Yaklaşık 25 bin metrekarelik alanda konut ve ticaret alanları ile AVM projesi planlıyor. İzmir’de markalı konut yapıp satan ve son yıllarda yıldızı parlayan Folkart’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, son dönemlerde devletten aldığı ihalelerle adını duyuran Ethem Sancak’ın yeğeni. İzmir Bayraklı’da yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’nın beşinci yüksek kulelerini inşa eden Folkart, Bornova’daki 27 bin metrekarelik İzmir’in yeşil alanlarından biri olan Karayolları arazisini de geçen yıl 76 milyon liraya almıştı ancak satıştan hemen önce imar planı değiştirilip yüksek katlı konutlar ve AVM izni çıktığı gerekçesiyle bu satışa iptal davası açılmıştı.